Мигранти в ЕС са нечовешки експлоатирани, сочи евродоклад

Мигранти в ЕС са нечовешки експлоатирани, сочи евродоклад

В редица европейски страни работниците мигранти са малтретирани от босове експлоататори, които се отнасят с тях като със съвременни роби и използват различни тактики да заблуждават инспекторите по труда. Интервюирани за доклад на Агенцията за основните права (АОП) на ЕС  мигранти казват, че са работили месеци наред за минимално или никакво заплащане, били са лишени от почивки, от достъп до тоалетна и баня, били са подложени на заплахи и насилие.

Такава практика се констатира в редица сектори - от строителството до селското стопанство, пише в доклада, цитиран от Ройтерс и БТА.

При подготовката му са интервюирани 240 работници мигранти в Европа и всички те твърдят, че са подложени на тежка експлоатация на работните си места. Над половината са казали, че никога не са видели проверки на инспекциите по труда там, където работят, или изобщо не са чували някъде да е имало такива инспекции.

Трафикът на работна ръка се разширява из континента и вече е надминал сексуалната експлоатация като главна форма на робство в много страни според Съвета на Европа, отбелязва Ройтерс.

"Страните членки на ЕС трябва да засилят процеса на инспекции, за да залавят работодатели експлоататори и да защитават по-добре работниците", каза директорът на АОП Майкъл О'Флахърти пред Ройтерс.

"Модерното робство използва надеждата и страха. Надеждите на работниците да изградят по-добър живот за себе си и за техните семейства отварят вратата за експлоатация от безскрупулни работодатели. Техните страхове - от наказание, отмъщение или просто от загуба на работата, колкото и лоша да е тя, принуждава работниците да се примиряват със съдбата си", посочва той.

Европейски работодатели в сфери като селското стопанство, преработващата промишленост и строителството са разработили цели стратегии за мамене на инспекторите и за потулване на тежките нарушения на трудовите права, посочва АОП. Когато инспекторите се появят, на работниците обикновено се казва да бягат, да се крият в тоалетните или да лъжат инспекторите. Някои от тях се страхуват, че ще изгубят работата си, че ще бъдат арестувани или депортирани, ако бъдат открити, се констатира в доклада.

Документът призовава правителствата в Европа да увеличат рязко броя на инспекциите и проверките и да направят така, че работниците да са осведомени за правата си и да се отнасят до съответните защитни инстанции, които от своя страна следва да ги насърчават да съдействат за съдебно преследване на работодателите екплоататори.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?