Мигрантите от Африка финансират бизнес с трафик на хора за 170 милиона долара

Мигрантите от Африка финансират бизнес с трафик на хора за 170 милиона долара

За хиляди мигранти отплаването от Либия през Средиземно море към Европа е последната крачка от рисковано пътуване, което започва в отдалечената южна либийска пустиня, където въоръжени банди са отворили опасен нов път за излизане от Африка, пише в. "Файненшъл таймс", цитиран от БТА във вторник.

Въоръжени групировки са превърнали отдалечения път, започващ от границата със Судан, в доходоносен маршрут към средиземноморския бряг, като с това допринасят за увеличаването на броя на мигрантите, преминаващи през Либия.

Хора, които живеят близо до контрабандните маршрути, казват, че мигранти от Еритрея, Етиопия и Южен Судан идват в началото на пролетта, когато морето е по-спокойно. Те прекосяват суровите пустинни пътища и се налага да разчитат на безскрупулни трафиканти, за да избягват скитащи се банди джихадисти.

Трафикантите работят на малки мрежи, в зависимост от маршрута. Например една група превозва мигрантите от Нигер до либийския град Катрун, след това друга от Катрун до Сабха, трета от Сабха до Триполи, а четвърта отговаря за преминаването по море. Други групи каналджии прекарват сирийци, палестинци и други през египетската граница в Либия, пише "Файненшъл таймс".

Местни казват, че мигрантите плащат по около 1200 долара на човек да прекосят Либия и между 800 и 2000 долара за място в плавателен съд. Според доклад на ООН бизнесът с трафик на хора в Либия само по море е бил с оборот 170 милиона долара през 2014 г., посочва британското издание.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят