Мигрантите от кораба "Акуариус" най-после поемат към Испания

Мигрантите от кораба "Акуариус" най-после поемат към Испания

Спасените в Средиземно море от кораба "Акуариус" 629 мигранти, блокирани в открити води заради спор между Италия и Малта, ще може най-накрая да слязат на брега в Испания, която им предложи подслон. Това съобщи френската неправителствена организация "Ес О Ес Медитеране", наела плавателния съд, предаде Франс прес.


Скоро италиански кораб ще достави на "Акуариус" продоволствие, информира сдружението чрез Туитър.

 

"Централата на спасителите в Рим планира по-късно да прехвърли корабокрушенците на италиански кораби, след като всички поемем курс към Валенсия" в Испания, се казва в съобщението.


Испанското правителство обяви вчера, че ще приеме кораба с мигрантите, спасени край бреговете на Либия.


Ръководителят на корсиканската изпълнителна власт Жил Симеони също предложи днес френският остров да подслони "Акуариус", след като Италия и Малта отказаха да го допуснат до свои пристанища.


По-рано представител на "Ес О Ес Медитеране" предупреди, че стигането до Испания ще е сериозно предизвикателство, предаде Асошиейтед прес.


Ръководителят на морските операции в организацията Антоан Лоран каза, че на плавателния съд ще са нужни поне още два дни да стигне там и че това не може да стане днес с всичките хора на борда.


Лоран обясни, че корабът ще трябва да бъде снабден с продоволствия в морето, което не може да се организира много лесно. По тази причина той призова Италия бързо да намери решение близо до местоположението на съда.


Корабът "Акуариус" спаси мигрантите от трафикантски лодки в Средиземно море в събота. Италия и Малта отказаха да допуснат кораба до свои пристанища, след което испанският премиер предложи корабът да акостира във Валенсия.

Споделяне
Още по темата
Още от Европа

Как си обяснявате акцията на прокуратурата с обиски и арести в президентството?