Мигрантите от кораба "Акуариус" най-после поемат към Испания

Мигрантите от кораба "Акуариус" най-после поемат към Испания

Спасените в Средиземно море от кораба "Акуариус" 629 мигранти, блокирани в открити води заради спор между Италия и Малта, ще може най-накрая да слязат на брега в Испания, която им предложи подслон. Това съобщи френската неправителствена организация "Ес О Ес Медитеране", наела плавателния съд, предаде Франс прес.


Скоро италиански кораб ще достави на "Акуариус" продоволствие, информира сдружението чрез Туитър.

 

"Централата на спасителите в Рим планира по-късно да прехвърли корабокрушенците на италиански кораби, след като всички поемем курс към Валенсия" в Испания, се казва в съобщението.


Испанското правителство обяви вчера, че ще приеме кораба с мигрантите, спасени край бреговете на Либия.


Ръководителят на корсиканската изпълнителна власт Жил Симеони също предложи днес френският остров да подслони "Акуариус", след като Италия и Малта отказаха да го допуснат до свои пристанища.


По-рано представител на "Ес О Ес Медитеране" предупреди, че стигането до Испания ще е сериозно предизвикателство, предаде Асошиейтед прес.


Ръководителят на морските операции в организацията Антоан Лоран каза, че на плавателния съд ще са нужни поне още два дни да стигне там и че това не може да стане днес с всичките хора на борда.


Лоран обясни, че корабът ще трябва да бъде снабден с продоволствия в морето, което не може да се организира много лесно. По тази причина той призова Италия бързо да намери решение близо до местоположението на съда.


Корабът "Акуариус" спаси мигрантите от трафикантски лодки в Средиземно море в събота. Италия и Малта отказаха да допуснат кораба до свои пристанища, след което испанският премиер предложи корабът да акостира във Валенсия.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа