Мигрантите от кораба "Оупън армс" слязоха в Лампедуза

Мигрантите от кораба "Оупън армс" слязоха в Лампедуза

Близо 100-те мигранти от кораба на испанската неправителствена организация "Оупън армс" слязоха на брега на италианския остров Лампедуза тази нощ, предаде агенция Ройтерс.

Вчера италианското правосъдие разпореди мигрантите незабавно да бъдат евакуирани в Лампедуза, а корабът да бъде конфискуван. Повечето от пътниците са от Африка. Те прекараха 19 дни на котва край остров Лампедуза, тъй като италианският вътрешен министър Матео Салвини отказва да допуска мигранти на територията на страната.

Прокурорът на Агридженте Луиджи Патронаджо издаде вчера заповед за свалянето на мигрантите на брега след инспекция на кораба от съдебна полиция и двама лекари.
Прокурорът се качил на борда и лично се запознал с тежката ситуация на кораба.

Плавателният съд влезе на док в Лампедуза снощи в 23,30 ч. централноевропейско време, с което бе сложен край на безизходицата между испанската неправителствена организация и правителството в Рим, посочва Ройтерс.

Испания и други четири държави от ЕС се съгласиха да приемат мигранти от спасителния кораб "Оупън армс", съобщиха днес властите в ЕС, цитирани от Ройтерс.

Говорителка на Европейската комисия в Брюксел каза, че Испания, Франция, Германия, Люксембург и Португалия са се съгласили да приемат стоте мигранти.

Петте държави ще изпратят екипи, за да ги регистрират и интервюират, да направят нужните проверки и да подготвят превозването им. Това означава, че същинското прехвърляне на мигрантите към други държави от ЕС ще отнеме повече време, а не "само няколко дни", каза говорителката на Еврокомисията Тове Ернст.

Испанският вицепремиер Кармен Калво каза по радио "Кадена сер", че близо до италианския остров ще се намира военен кораб, за да може при нужда мигранти да бъдат транспортирани бързо от Лампедуза до Испания през следващите дни, предаде Асошиейтед прес.

Минути преди прокурорът да нареди задържането на хуманитарния плавателен съд, Испания изпрати кораба "Аудас" да съпроводи "Оупън армс" до испанско пристанище.

Междувременно говорителка на Европейската комисия поиска от държавите от общността да проявят солидарност и да се се съгласят да приемат мигранти от кораба "Оушън вайкинг", предаде Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа