Мигрантите, отказали разселване, ще имат много ограничени възможности за закрила

Мигрантите, отказали разселване, ще имат много ограничени възможности за закрила

Мигрантите, пристигнали в ЕС и отказали да бъдат разселени там, където им е предложено, няма да участват повече в квотите, съобщи говорителят на Европейската комисия Наташа Берто, цитирана от БТА.

Тя поясни, че според квотите на ЕС за разселването на мигранти от Сирия и Еритрея, пристигнали в Гърция и Италия, кандидатите за статут на закрила не могат да избират държавата, към която да бъдат насочени. Те могат да се съгласят да бъдат разселени, или да откажат. Ако приемат, молбите им за убежище се оценяват там, където те бъдат разселени.

Държавата, оценяваща документите, може да одобри или отхвърли молбата за статут на закрила. Ако откажат да заминат там, където им е предложено веднъж, мигрантите повече нямат право на участие в квотната схема. Тогава единствената възможност пред тях остава да кандидатстват за убежище в Италия или Гърция. ЕС няма намерение да задължава мигрантите да приемат предложената им държава за преместване, поясни говорителят.

По думите на Берто досега е имало операция за експулсирането на нигерийци, пристигнали в ЕС, тъй като те не попадат в категорията чужденци, на които да бъде предоставен статут на закрила. Говорителят не съобщи каква бройка икономически имигранти се очаква да бъдат експулсирани от ЕС, нито кога предстоят следващи полети за разселването на мигранти, подлежащи на закрила.

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?