Мигрантите по света са 244 милиона

Недостиг на 85 млн. специалисти в света до 2020 г. прогнозира МОТ

Мигрантите по света са 244 милиона

Над 244 милиона мигранти живеят и се трудят по света. Броят има е със 71 млн. повече през 2015 г. спрямо 2000 г. Това сочат данните на Международната организация по труда (МОТ), представени по време на 106-тата сесия на организацията в Женева. От българска страна в дискусията участва президентът на КНСБ Пламен Димитров, съобщиха от синдиката.

Северна Америка е на първо място по мигранти - с близо една четвърт (24%) от всички, които търсят работа зад граница. Европа е веднага след това с почти същия дял. Това означава, че близо 60 млн. мигранти от други държави работят на Стария континент, сочат данните на световната организация по труда.

Според тях почти половината от всички мигранти (48.2%) са жени. Децата на възраст до 14 години са 10 на сто от общия поток, а над една пета (21.2%) са млади хора до 29 години.

Повечето работещи зад граница са концентрирани в сектора на услугите (106.8 млн. души). След това идват сектора на индустрията, строителството и земеделието.

Застаряващото население е най-големият стимул на миграцията. В развитите икономики една пета от населението вече е на възраст над 60 години, а очакванията са, че този брой ще расте с 30 на сто до 2050 година.

Експертите на МОТ предвиждат, че все по-голямата липса на работна ръка в развитите икономики ще се запълва с работници зад граница.

Не е без значение и попълването на социалните фондове, които са нужни за пенсии и осигуровки.

Възрастното население създава и повече заетост в сектора на услугите. Все повече жени ще се ориентират към професии като отглеждане на възрастни хора или работа в социални заведения, вместо към сектора на услуги като почистване или грижи за домакинството.

Това търсене на работна ръка обаче създава напрежение в развиващите се икономики, тъй като представлява "изтичане на мозъци" и все по-осезаема липса на млади хора, които да се трудят и осигуряват в собствената си държава, отчита МОТ.

Това важи особено за квалифицираната работна ръка, която се търси все по-активно по света.

Предвижданията на МОТ са, че до 2020 г. в света ще има недостиг от 85 млн. висококвалифицирани специалисти. За Европа броят им е 16 млн.

Всичко това показва, че има нужда от нови политики, както и регулации на пазара на труда, отчита световната организация.

На дискусията в Женева отново бяха обсъждани и основните точки в инициативата на МОТ за честно и прозрачно наемане на чужди работници от 2014 г. Сред най-важните от тях са спазване правата на човека при наемането му на работа, намаляване на таксите за труд в чужда държава, повече информация за трудовото законодателство, което трябва да се спазва.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?