Мигрантите с фалшиви сирийски паспорти в Германия са по-малко от очакваното

Мигрантите с фалшиви сирийски паспорти в Германия са по-малко от очакваното

Близо 8 на сто от мигрантите в Германия са представили съмнителни сирийски паспорти, за да получат бежански статут в страната - далеч под 30-те процента, за които спомена германският вътрешен министър, предаде Франс прес.

Едва 8 на сто от 6822 сирийски паспорта, подложени на експертиза от властите между януари и октомври т. г., будят съмнения, сочи цитиран от АФП отговор на правителството след питане от парламентарната група на радикалната партия "Левите".

През септември вътрешният министър Томас де Мезиер заяви, че 30 на сто от мигрантите в Германия, регистрирани по техни сведения като сирийци, идват всъщност от други страни. Де Мезиер уточни, че не става дума за статистика, а за оценки въз основа на констатации на властите на място.

Депутатката Ула Елпке от "Левите" упрекна министъра, че посочва грешни данни. "Вместо да се взира в кристална топка" и да клевети търсещите убежище, "по-добре ще е вътрешният министър да се вгледа във фактите и реалността", заяви тя.

Германия е изправена пред безпрецедентен приток на молители за убежище, по-специално защото вече не връща сирийците в страните, през които са влезли в ЕС, както предвижда европейското законодателство. Молбите им при това се разглеждат с предимство, отбелязва АФП.

Сирия е първата страна - източник на мигранти, пришълците от която в Германия тази година може да надминат един милион души, добавя агенцията.

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?