Мигрантите в Гърция отказват да бъдат настанени в лагери

Властите обмислят разселването им по острови в Егейско море, бежанският поток намалява

Сн. ЕПА/БГНЕС

Бежанците от Идомени освободиха за движение железопътната линия към Македония, където провеждаха седяща стачка, но продължават с протестите и отказват да бъдат прехвърлени във вътрешността на Гърция.

След затварянето на балканския маршрут към Западна Европа хиляди мигранти останаха блокиран в района около гръцката граница с Македония и живеят в изключително тежки условия.

Над 15 000 души, или една трета от всички блокирани в Гърция мигранти, отказват да се преместят и стоят на границата с Македония и на пристанището в Пирея, близо до Атина.

Гръцкото правителство съобщи, че ще постави високоговорители по границата с Македония, за да опита да убеди хилядите бежанци и мигранти там да игнорират слуховете, че балканският маршрут към Централна Европа ще бъде отворен отново.

Говорителят на службата за координиране на миграционната политика Йоргос Кирицис заяви, че властите се мъчат да се преборят с фалшиви слухове в социалните медии, че границите може да бъдат отворени отново.

"Хората, които са под напрежение и живеят в трудни условия получават фалшиви съобщения..,когато хората са отчаяни, слуховете се разпространяват като горски пожар", каза Кирицис пред държавната телевизия.

"Ние изпращаме екип преводачи (на границата) и ще бъдат поставени високоговорители, по които да се правят публични съобщения", каза той.

Намаляват новопристигащите мигранти

През последните дни рязко намаля мигрантският поток към Гърция, но в страната вече има над 50 хиляди пристигнали и блокирани мигранти.

Европейската комисия съобщи, че в последната седмица се наблюдава "окуражаващо" намаление в броя на пристигащите по гръцките острови от Турция незаконни мигранти. Миналата седмица те са били едва 1000, докато по-рано дневно са пристигали по 2000 души.

Същевременно по двустранното споразумение между Атина и Анкара на 24 март в Турция са били върнати 76 мигранти, а на следващия ден - 71 мигранти.

През почивните дни гръцките въоръжени сили пригодиха нови убежища за мигранти на различни места в страната.

Гърция се мъчи да приложи споразумението между ЕС и Турция, но това изисква разполагането на стотици европейски служители по миграция и други, за да се справят с работата.

Европейската комисия очаква споразумението с Турция за миграцията да влезе в сила от 4 април, както предварително бе предвидено.

Дотогава се очаква Гърция да приеме промени в законодателството си, с които да признае Турция за "сигурна държава". Това ще открие възможността за изпълнение на споразумението за връщането от Гърция в Турция на незаконно пристигнали в ЕС мигранти.

Срещу това по схемата "един за един" от турските бежански лагери към ЕС ще бъдат прехвърляни сирийски бежанци.

Местните не желаят да съжителстват с мигранти

Местните хора не желаят бежанци в близост до населените им места и обвиняват властите, че не зачитат мнението им.

Правителството обмисля схема за прехвърляне на голяма част от бежанците от натоварените острови към съседни егейски острови.

Живеещите там обаче се страхуват, че откриването на бежански лагери в региона ще унищожи туризма и паралелно заплашват, че спират плащането на данъци.

Пристанището в Пирея също е пълно с палатки, в които има над 6 000 мигранти, които стоят там и също отказват прехвърляне в лагери.

В понеделник протестите на островите Хиос и Лесбос продължиха, където мигрантите скандираха "искаме свобода".

Демонстрациите се засилиха, когато министърът на обществения ред Никос Тоскас посети двата острова, отбелязва АП.

Тоскас каза, че броят на пристигащите мигранти в Гърция постоянно намалява от 20 март насам.

"Ясно е, че Турция може да контролира ситуацията и го прави съгласно споразумението", каза Никос Тоскас.

"Остава да видим през следващите дни дали това ще продължи", допълни той.

Критики към Ципрас

Гръцките власти предполагат, че след затварянето на балкански маршрут най-вероятните пътища, които мигрантите биха използвали, за да достигнат вътрешността на Европа, са през пристанищата Патра и Етолокарнания.

През последните 20 дни броят на бежанците, които са се настанили в региона, е нараснал значително. Това на свой ред е провокирало властите да засилят мерките за сигурност.

Опозицията остро критикува правителството на Алексис Ципрас за липсата на национален план по бежанската криза, а кредиторите притискат за гласуване на закони по мерките, договорени за следващия транш от финансовата помощ.

Скопие от своя страна удължи извънредното положение по южната и северната граница заради увеличения брой на мигранти, които влизат и минават през територията на страната.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани