Мигрантка от Еритрея почина в Кале при опит да стигне Великобритания

Мигрантка от Еритрея почина в Кале при опит да стигне Великобритания

Мигрантка от Еритрея почина тази сутрин, след като бе блъсната от кола на магистралата, водеща към Кале, предаде Франс прес. Десетина души загинаха там от началото на юни при опит да стигнат до Великобритания, посочва агенцията.

Двайсет и тригодишната жена е била прегазена на разсъмване при пресичане на пътя близо до отбивка, "водеща към товарния терминал на тунела под Ла Манш, съобщиха пожарникарите.

Това е едно от местата, където вече от седмици все повече мигранти се опитват да проникнат в охраняваната зона на тунела, отбелязва агенцията, припомняйки силния мигрантски наплив в пристанището на Кале.

Според местни наблюдатели, трагедията в Кале е осмият случай от началото на юни, в който загива мигрант, насочил се към Великобритания.

Тези дни групировката "Евротунел" поиска от френското и от британското правителство 9,7 милиона евро като обезщетение за загуби и престои, свързани с притока на мигранти.

Британската вътрешна министърка Тереза Мей съобщи в средата на юли, че в течение на месец властите на двете държави са осуетили 8000 опита на нелегални мигранти да проникнат в кралството.

Официалните данни от януари говореха за 30 000 опита през последните 10 месеца.

Според последните официални съобщения от началото на юли, в региона около Кале са се струпали близо 3000 мигранти, главно от Еритрея, Судан и Афганистан, с намерението да заминат за Великобритания.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?