Мигрантската криза на кораба "Дичоти" приключи

Бежанците от Африка ще бъдат приети от църквите на Италия, Ирландия и Албания

Мигрантската криза на кораба "Дичоти" приключи

На всички мигранти, които в продължение на шест дни бяха като в капан на кораба "Дичоти" в пристанищния град Катания в Сицилия, е разрешено да слязат на сушата. Постигнато е била споразумение те да бъдат разпределени в специализиран център в Месина и след това да бъдат приети от италианската църква, както и от Албания и Ирландия, които дадоха съгласие да приемат по около 20 бежанци.

Обявявайки края на кризата, вътрешният министър на Италия Матео Салвини каза, епископите са "отворили своите врати, сърца и портфейли" за мигрантите.

Италия отказваше да пусне от плавателния съд спасените в Средиземно море на 16 август от "Дичоти" 170 мигранти, докато не бъдат разпределени по останалите европейски страни. Повечето европейски партньори отказаха на Рим, а извънредна среща в Брюксел в петък по този въпрос не доведе до резултат.

В отговор Италия заплаши да намали вноските си в бюджета на ЕС.

Вътрешният министър на страната Матео Салвини, който е взимал решенията за мигрантите, пък се оказа разследван, според източник от прокуратурата в Агридженто. Срещу него е заведено дело за незаконно ограничаване на свободите на лица, намиращи се на италианска територия, както и за превишаване на служебни правомощия, предаде руската агенция ТАСС. Салвини косвено потвърди новината като написа в Туитър, че един сицилиански прокурор е поискал да узнае неговите лични данни и че "ако той иска да ме разпитва или даже да ме арестува, защото браня границите и сигурността на своята страна, то аз ще съм горд".

Шефът на италианската агенция по лекарствата Стефано Вела подаде оставка като протест срещу твърдата политика на кабинета срещу мигрантите. Като лекар не мога да си позволя да ръководя държавен здравен орган, в момент когато хора са третирани по този начин на наша територия, каза Вела в изявление пред агенция АНСА, цитирана от БТА.

В крайна сметка всичките 137 мигранти от Африка – повечето от Еритрея, намиращи се на акостиралия в Катания кораб, вече са слезли на брега, предаде АНСА. Ден по-рано от борда бе свалена малка група от болни мигранти и деца, които не са имали придружители.

Има няколко случая на краста и туберколоза сред хората, задържани на кораба, а освен това десетина жени, казват, че са били изнасилени в Либия.

Споделяне

Още от Свят