Мигрантско селище в Италия се бори да продължи съществуването си

Мигрантско селище в Италия се бори да продължи съществуването си

Селището Риаче, намиращо се в южната част на Италия, беше смятано в продължение на години за модел на интеграция на мигрантите. Днес то се бори за оцеляването си, лишено от държавни субсидии и от кмета, на когото вече е забранено да живее там.

Избраният през 2004 г. Доменико Лукано по прякор "Мимо" вдъхна живот на селото с 1800 жители на върха на "ботуша", посрещайки стотици бежанци с помощта на италиански и европейски средства.

Вече около 400 от жителите на селището са чужденци - африканци, пакистанци, сирийци. Изоставени къщи бяха заселени отново, отвориха се работилници и малки предприятия, обезлюдяващото се село постепенно се съживи.

"Тук различните общности винаги са се разбирали добре", уверява Кармела, пенсионерка, дошла да живее в Риаче след като напуска Германия.

Подновяването на живота в Риаче помогна и на местната икономика, позволявайки създаването на петдесетина работни места, включително за учителки в местното училище, които да преподават италиански на възрастни.

Тези събития вдъхновиха режисьора Вим Вендерс да направи документално-игрален филм и доведе до това, че преди две години Лукано беше включен в списъка с 50-те най-влиятелни личности на планетата, съставян от сп. "Форбс".

Но в началото на този месец Лукано беше поставен под домашен арест, след което съдът промени решението си и му забрани да живее в общината.

Емблематична и патриархална фигура в селото, той е заподозрян, че е подпомогнал фиктивни бракове и че е пренебрегнал оферти, за да даде поръчки за разчистване на боклука на фирми, свързани с мигрантите.

Освен това селото беше изключено от държавната Система за защита на бежанци и търсещи убежище, която поверява бежанци и търсещи убежище на общините, като им плаща по 35 евро на ден на човек. Около една трета от чуждестранните граждани на Риаче бяха приети в рамките на тази програма.

Това решение беше взето по силата на започната през 2016 г. административна процедура за повтарящи се случаи на нарушения при приема на лица, въпреки че няма подозрения за лично обогатяване.

Уличките на надвисналото над Йонийско море селище, шумни и оживени само допреди няколко месеца, притихнаха. Сергиите в историческия център, наречен "глобалното селище", една след друга прекратиха работата си.

"Чувстваме се изоставени"

"Хората вече не получават пари, уморени сме и се чувстваме изоставени", обяснява Розин, камерунка, пристигнала през 2015 г., която работи в тъкачен цех в центъра на селото.

"Спряха ни тока, защото вече не можем да го плащаме и това лято се наложи да затворим", обяснява майката на семейство, която се опитва да продължи да работи, доколкото може, въпреки че обществените помощи бяха спрени година след започването на работа.

Въпреки че трудностите предшестват встъпването в длъжност на вътрешния министър Матео Салвини, тя обвинява лидера на италианската крайна десница, че иска "да раздуха пламъците по мигрантския въпрос".

Новият вътрешен министър редовно е обвинявал Лукано, че иска "да замени италианците с африканци" и оттогава повтаря, че решенията на съдиите показват, че левият кмет "не е съвременен герой".

Салвини реши впрочем да събере търсещите убежище в големи центрове за посрещане и да ограничи досегашната система до онези, които вече са получили разрешение за пребиваване, заплашвайки по-малко мащабни проекти в множество пустеещи селища. След последните съдебни проблеми на кмета, населението на Риаче живее в несигурност.

35-годишната нигерийка Джонджой се притеснява за четирите си малки деца. "Кметът им е като втори баща. Какво ще стане сега, след като той замина?"

"Папа Мимо" засега не се предава. Той се надява, че съдът скоро ще му разреши да се върне у дома и разчита да продължи експеримента.

"Риаче представлява идея, която се противопоставя на варварството. Продължаваме напред, дори без субсидии", уверява той АФП, обяснявайки, че смята да разчита на солидарен туризъм и може би "да отправи призив за международни помощи".

По БТА

Споделяне

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?