Миграционната криза засилва популистката десница в Швейцария

Миграционната криза засилва популистката десница в Швейцария

Подкрепата за популистката десница в Швейцария се засилва в контекста на миграционната криза в Европа. Това показва социологическо проучване, цитирано от Франс прес.

Според допитването, публикувано от седмичното издание "ЗонтагБлик" преди изборите през октомври, 27,8 на сто подкрепят антиимиграционната Швейцарска народна партия. Това е с 1,2 процентни пункта повече от резултата на тази партия преди четири години, когато получи най-много депутатски места.

Социалдемократическата партия на Швейцария остава втора с подкрепа от 19 на сто - само 0,3 пункта повече в сравнение с 2011 година.

Друго проучване от септември в разгара на притока от мигранти, бягащи от зони на конфликти като Сирия, показа, че имиграцията и въпросът за правото на убежище предизвикват най-голямо безпокойство сред швейцарците с наближаването на федералните избори на 18 октомври.

Швейцарска народна партия, която яростно се противопоставя на политиката на убежище, водена от социалистическата министърка на правосъдието и полицията Симонета Сомаруга, в петък поиска да се организира референдум за законовите промени, целящи да се увеличат капацитетите за предоставяне на убежище и да се улесни достъпът на бежанци.

Швейцария, както и другите европейски страни, е изправена пред силно увеличение на молбите за убежище, най-вече от бежанци от Еритрея.

Близо 12 000 чужденци са подали молби за убежище в Швейцария през първата половина на годината, 32 процента от които са еритрейци. Това е с 16 процента повече в сравнение със същия период на 2014 година.

За цялата 2015 година страната с 8-милионно население очаква да бъдат подадени около 29 000 молби за убежище.

Споделяне

Още от Европа

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?