Миграционните потоци към Гърция спират, но не и тези към Италия

Миграционните потоци към Гърция спират, но не и тези към Италия
Миграционните потоци към Гърция са сведени почти до нула от април тази година, след трите важни мерки, взети през февруари и март. Това показват данни, представени от Съвета на ЕС и цитирани от БТА. 
 
В началото на годината ЕС утвърди последователно възстановяването на граничния контрол на места в Шенген, затвори пътя за мигрантите през Балканите и сключи споразумението в областта на миграцията с Турция. 
 
Същевременно потокът към Италия бележи трайни тенденции в последните три години, с пикови стойности, достигащи над 25 000 души на месец в периода март-септември. Тази година за пръв път е бил отчетен вторичен пик през октомври-ноември.
 
От насочващите се към Италия най-многобройни са нигерийците (21 на сто), следвани от еритрейците (12 на сто). В останалите 10 най-чести държави на произход на незаконните мигранти са Гвинея, Кот д'Ивоар, Гамбия, Сенегал, Мали, Судан, Бангладеш и Сомалия.
 
За тази година трите военноморски мисии на ЕС в Средиземно море са спомогнали за спасяването на живота на над 110 хиляди мигранти. Данните показват, че 4699 мигранти са се удавили в морето в последните 11 месеца.
Споделяне

Още от Европа

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?