Миграционният натиск към България намалял заради дипломата Борисов

Идеята за обявяване на оградата по границата за обект на националната сигурност била от преди година

Сн. БГНЕС

Миграционният натиск към България през Турция е намалял заради дипломатическите способности на премиера Бойко Борисов и добрите му отношения с турския президент Реджеп Ердоган. Това заяви министърът на вътрешните работи Валентин Радев в неделя пред БНТ.

"Миграционният натиск намаля благодарение на дипломацията ни. Благодарим на нашия премиер за добрите отношения с Ердоган", коментира Радев. Той добави, че "Европа ни хвали" за опазването на външната граница на Европейския съюз и увери, че средствата – 160 млн. евро, които Европейската комисия отпусна на България за контрола по границата с Турция, се използват ефективно.

Радев обясни, че оградата по границата с Турция върши работа, въпреки че не била непреодолима за мигрантите. "Оградата е като катинар. Може с една щанга да бъде разбит, но показва, че има някой от другата страна", обясни Радев и добави, че мигранти минавали през съоръжението, но патрулите на българска територия ги хващали.

Вътрешният министър каза още, че "ни свети лампичката" за очаквани опити на привърженици на ИДИЛ от Европа да се върнат обратно в Сирия, за да помагат на организацията, която е принудена да отстъпва позиции в Близкия Изток. Според Радев става въпрос за 4000 – 5000 души, за които е вероятно да минат през България на път за Сирия. Той ги призова да избягват страната ни.

Правителствена защита на граничната ограда

Ефективността на граничната ограда с Турция беше защитена, не само от Радев, но и от външния министър Екатерина Захариева и шефът на кабинета на премиера Румяна Бъчварова. Пред Нова телевизия Зхариева, подобно на Радев, обясни, че няма европейски лидер, който да не благодари на България за изграждането на оградата. Тя също добави, че миграционният натиск от Турция е намалял.

Решението на правителството да обяви съоръжението за обект на националната сигурност се превърна в поредната тема за политическо противопоставяне между управляващи и опозиция през последната седмица.

От БСП обявиха, че с този ход правителството се опитва да спре филма на журналиста и депутат от левицата Елена Йончева за съоръжението.
Бъчварова каза пред бТВ в неделя, че обявяването на оградата за обект на националната сигурност е замислено още преди повече от година, когато Йончева не е била депутат. "Тогава г-жа Йончева едва ли е имала идея, че ще бъде депутат", посочи Бъчварова. Тя добави, че процедурата се забавила, тъй като тогава имало становище, че оградата трябва да бъде изцяло завършена. По думите ѝ съоръжението е станало сега обект от националната сигурност, защото сега му е "дошло времето" и това не е свързано с активностите на Елена Йончева.

"Едва ли Йончева е избрана за депутат, за да прави филми", каза още бившият вътрешен министър. Според нея информацията за оградата не трябва да бъде публична. Тя добави, че фактът, че информацията за оградата ще бъде класифицирана, не ограничава правата на Йончева да получи информация, но няма право да я разпространява.
ГЕРБ не се страхува нито от Корнелия Нинова, нито от Елена Йончева, категорична беше Бъчварова.

Съдът отказва информация за КТБ

Бъчварова отново коментира престрелката с лидера на БСП Корнелия Нинова по повод писмо, което Нинова иска да изпрати до Специализирания наказателен съд, в което да бъдат обявени имената на всички политици, които нерегламентирано са били финансирани от КТБ. Нинова заяви по-рано през седмицата, че премиерът Борисов отказал да се подпише под него. Бъчварова реагира, като обяви, че лидерът на БСП лъже.

"Не мога да не реагирам тогава, когато има откровена неистина, а това беше точно такава ситуация. Аз бях свидетел, когато Корнелия Нинова направи това изказване, Борисов реагира и след това с изумление видях, че тя отрича. Не знам защо го прави", каза Бъчварова.

Тя припомни, че при завръщането си от Брюксел в петък още със слизането от самолета Борисов е разпореди да му донесат писмото и го е разписал.
"От спецсъда са отговорили, че няма как в хода на съдебния процес предварително да се изнася информация", посочи още Бъчварова.

"Най-напред ние имаме необходимостта от справедлив процес, за да излезе обективната истина, и всяко предварително оповестяване на имена може да се използва само като пропаганда", категорична беше тя.

По думите ѝ няма начин истината за КТБ да не излезе.

Преди години имената на политици и хора от властта, които са имали преференциални депозити и кредити в КТБ бяха обявени от синдиците на банката след нарочни законови изменения.

Споделяне

Още по темата

Още от България