Миграцията и околната среда са най-важните теми за младите европейци

Миграцията и околната среда са най-важните теми за младите европейци

Младите европейци в повечето страни от ЕС посочват миграцията, околната среда и икономиката като трите "ключови политически проблема" на съюза и макар да смятат, че евроизборите в края на май са по-маловажни от националните избори, като цяло остават поддръжници на ЕС, показва изследване, публикувано в петък.

Според проучването на YouGov, осъществено за базираната в Германия фондация TUI, "убежището и миграцията" са най-важните проблеми за европейците на възраст между 16 и 26 години. Това обаче не означава, че те отхвърлят отворените граници – 43% от анкетираните, които отчитат убежището и миграцията като най-важен проблем, казват, че отворените граници в ЕС са "възможност", срещу 27%, за които те са "заплаха".

Мнозинството от младите хора в ЕС (55 процента) разглеждат екологичната политика и борбата с климатичните проблеми по-скоро като възможност, отколкото като заплаха за собствения им личен живот. 43% от анкетираните казват, че през миналата година са били ангажирани в политически действия за защита на околната среда.

Виждаме поколение, което вече не гледа на борбата срещу климатичните промени и на защитата на околната среда като необходимо зло, а като естествен компонент на политическия дневен ред, коментира управляващият директор на фондация TUI Елке Хлаватшек.

Младите европейци смятат, че изборите за Европейски парламент не са толкова важни като националните. Според 50% от запитаните евроизборите са "важни", а според 73% "важни" са националните избори.

38% от младите европейци искат "повече" Европа и се надяват страните от ЕС да се сближат повече, но едва 23% мислят, че това действително ще се случи през следващите пет години.

"Това поколение е естественият съюзник на онези, което вярват в Европа като политически проект", казва Хлаватшек.

Според 58% от младите хора демокрацията е "най-добрата форма на управление". Най-силна е подкрепата за това твърдение в Гърция (73 процента), Германия и Швеция (и двете по 66%), и Дания (65%). Подкрепата за демокрацията е най-ниска сред анкетираните младежи във Франция (38%), Италия и Полша (по 46%).

Проучването обхваща Германия, Дания, Финландия, Франция, Гърция, Великобритания, Италия, Норвегия, Полша, Швеция и Испания.

Споделяне
Евроизбори 2019

Общо 27 формации са регистрирани за участие на предстоящите евроизбори на 26 май: 13 партии, 8 коалиции и 6 независими кандидати.

Вече е ясно под кой номер са подредени в интегралната бюлетина.

За всеки кандидат в листите на партиите и коалициите може да се гласува с преференция.

За първи път в бюлетината за тези избори партиите са с номера до 100, а преференциите започват от 101.

Партиите, коалициите и инициативните комитети, заедно със списъка на кандидатите за всяка формация, са публикувани на сайта на Централната избирателна комисия.

Списъкът на 3000-те секции, в които ще има машинно гласуване може да бъде изтеглен от тук.

Избирателите могат да проверят в коя секция трябва да упражнят правото си на глас по няколко начина.

Решено е и в кои държави извън България ще има секции за гласуване.

Още от Евроизбори 2019