Миграцията към Великобритания е намаляла, с изключение на българите и румънците

Миграцията към Великобритания е намаляла, с изключение на българите и румънците

Нетната миграция към Великобритания е спаднала рязко през 12-те месеца след референдума за Брекзит през юни м.г., сочат данни на британската Служба за национална статистика, цитирани от Ройтерс.

Според тях над 75 на сто от спада се дължи на напускащите и намалелия брой пристигащи граждани на страни от ЕС.

 

За 12-месечния период до юни 2017 г. нетната миграция е намаляла със 106 хиляди до 230 хиляди. Около 82 хиляди от тези 106 хиляди по-малко мигранти се дължат на броя европейци, напуснали кралството след вота за Брекзит, и намалелия брой европейци, мигрирали във Великобритания.

Така нетната миграция в страната от държавите от ЕС е на най-ниското равнище от 2013 г., констатира статистическата служба.

"Тези промени свидетелстват, че Брекзитът вероятно е бил фактор в решенията на хората дали да се преместят в Обединеното кралство или да го напуснат. Но решенията за мигриране са комплексни и други фактори също са оказвали влияние върху числата", каза шефката на отдела за миграция в националната статистика Никола Уайт, цитирана от Ройтерс.

Британски медии цитират думи на Уайт, че през този период има повишаване на броя на кандидатите за убежище и бежанците.

 

Според нея "имиграцията на български и румънски граждани продължава тенденцията от последните няколко години", а от двете страни са пристигнали около 70 хиляди, което е нов връх.

Споделяне

Още от Европа