Миграцията към Великобритания се е увеличила

Дейвид Камерън

Консервативната партия на британския премиер Дейвид Камерън понесе тежък удар, след като данни на статистиката показаха, че правителството далеч не е успяло да изпълни
обещанието си за намаляване на годишната миграция към страната, предаде Ройтерс.

Консерваторите обещаваха броят на мигрантите да се измерва в десетки хиляди. Вместо това за една година до септември 2014 общо 298 000 души са се отправили към Великобритания, което е увеличение с 40 на сто спрямо предишния 12-месечен период. Броят на мигрантите е по-висок в сравнение с 2010 г., когато консерваторите получиха властта, показват данните на британския Национален статистически институт.

Общо 37 000 имигранти са пристигнали във Великобритания от България и Румъния. За предишните 12 месеца те са били 24 000.

Британският икономически растеж е по-висок от този в по-голямата част на ЕС, което прави страната все по-привлекателна дестинация за търсещите работа, припомня Ройтерс.

Проучвания на общественото мнение показват, че подкрепата за Консервативната и Лейбъристката партия е практически изравнена преди изборите на 7 май, а имиграцията е едно от основните притеснения на гласоподавателите. Камерън е подложен на натиск и от ръста на популярността на Партията за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП), която иска силно ограничаване на имиграцията.

Стивън Улф, говорител на ЮКИП по въпросите на миграцията, нарече данните смайващи и заяви, че правителствената политика се е провалила.

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?