Миграцията от източния към западния ЕС не намалява

Нови данни показаха, че миграционните процеси от бившите комунистически държави, които станаха членки на ЕС, към Ирландия и Великобритания, не намалява, съобщава електронното издание EUobserver. В същото време българите и румънците са готови да изпробват своите нови свободи да пътуват в Европа.

Около 90 000 поляци са регистрирани като работещи в Ирландия само за 2006 г. в сравнение с 65 000 за 2005 г., сочи статистиката на Националната ирландска застрахователна служба. От предпоследното разширяване на ЕС през 2004 г. досега в страната са дошли близо 250 000 нови работници.

Общата миграция към Великобритания достигна 250 хиляди души през 2005 г., което е почти двойно в сравнение с 2004 г. и с 215 хиляди души повече от последната правителствена статистика, изнесена в Лондон.

В свой материал британският в. “Таймс” пише, че до този момент на Острова са пристигнали около 600 000 души от Източна Европа, което ще окуражи гражданите на България и Румъния също да потърсят работа на британския пазар.

Според прогнозите на консултантската къща “Кепитъл икономикс” след 2009 г. мигрантите ще започнат да се връщат по родните си места след като направили достатъчно пари на Запад. Очакванията на консултантите са само през 2007 г. около 60 000 българи и румънци да мигрират във Великобритания, въпреки строгите ограничения на трудовия пазар.

Междувременно румънските власти съобщиха, че само на 1 януари 9 000 румънци са преминали границата с Унгария, но в същото време наблегнаха на факта, че повечето от тях са отишли да пият по едно кафе. Хората са опитали да пробват дали наистина могат да влязат в страна от ЕС без виза, се казва в официално изявление на румънското вътрешно министерство.

Споделяне

Още от Европа