Михаел Щюбген: Бундестагът чака препоръките на ЕК за България

Ако в доклада си през май Европейската комисия препоръча България и Румъния да се приемат на 1 януари 2007 г., Бундестагът с голямо мнозинство ще приеме закона за ратифициране на договора. Това заяви депутатът от ХДС-ХСС Михаел Щюбген във вторник в предаването “Денят започва” на БНТ.

Той уточни, че за германските депутати голямо значение ще имат препоръките, които ще се съдържат в този доклад.

Договорите и на България, и на Румъния съдържат много препъникамъни и ще видим дали ще има препоръка в доклада през май да бъдат задействани предпазните клаузи, посочи Щюбген.

Ако ЕК може да се аргументира за задействането на такива клаузи, то тогава ние ще проверим много внимателно дали това е правилно, уточни германският депутат.

Щюбген призна, че в Европа съществува умора от присъединяващите се страни и затова има известна съпротива срещу по-нататъшното разширяване. Разбира се, някои политици и в Германия се съобразяват със страховете, съществуващи в населението, допълни депутатът като допълни, че гласовете на колегите му, които не желаят разширяването не са решаващи.

По думите му обаче, въпросът за приемането на България трябва да се проведе по план, а следващото разширяване трябва да се организира по друг начин.

Това обаче трябва да стане след приемането на България и Румъния, смята Щюбген.

Германският депутат припомни, че в последния доклад за напредъка имаше няколко “червени зони” – например борбата с организираната престъпност, сигурността на границите. Това са критични точки за пълноправното членство на България подчерта той като уточни, че през миналата година са били направени много неща.

Споделяне

Още по темата

Още от България