Михаил Екимджиев: Прокуратурата държи дела във фризера, за да рекетира неудобни

Михаил Екимджиев: Прокуратурата държи дела във фризера, за да рекетира неудобни

Липсата на ултимативен срок за приключване на наказателните дела се използва прагматично от прокуратурата за институционален рекет спрямо неудобни. Това смята известният правозащитник – адвокат Михаил Екимджиев, цитиран в събота от "Фокус".

"Те просто стоят във фризера години до изтичане на абсолютната давност, за да може в един момент да бъдат съживени и реактивирани. Такъв е примерът с делото "Мишо Бирата". Когато Бойко Борисов е на власт, то бива прекратявано, но когато се окаже в опозиция, бива съживявано от прокуратурата", добави юристът.

Той коментира предлаганите от главния прокурор Сотир Цацаров промени в НПК, за да се попречи на осъдени да избягват влизането си в затвора: "И това, което се предлага сега, ще даде не повече от 20-30% резултат. Ако не се предвиди едно бързо наказателно производство, така че задържаните заподозрени, след като бъдат признати за виновни, да бъдат автоматично прехвърлени в затвора, не по-късно от година и половина след задържането им, тези мерки няма да проработят ефикасно".

Според Екимджиев това, което сега се предлага, ще е поредната пушилка, която заблуждава хората и създава илюзия, че нещо се прави и че се мисли в обществен интерес.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?