Михаил Горбачов: Политиците изпуснаха шанса за обединение на Европа

Европейските политици не се възползваха от шанса за обединение на Европа след края на Студената война, заяви последният съветски лидер Михаил Горбачов по време на международна конференция в София в четвъртък.

По думите му през 90-те години било решено обединението на Европа да стане по пътя на разширяване на ЕС и НАТО, което според него не било "добре премислено", тъй като краят на Студената война се приемал като победа на Запада.

Сега обаче според Горбачов "трябва да се върнем към общоевропейското русло”. Трябва да се подпише и договор за европейска сигурност с конкретни механизми за предотвратяване на конфликти.

"Това е една от най-важните крачки, които трябва да направим, за да можем да открием възможността за сътрудничество в другите области", заяви първият и последен президент на Съветския съюз.

Горбачов коментира, че трябва творчески да се преосмисли идеята за транснационалното партньорство между Америка, Европа и Русия, които могат да си партнират в екологията, борбата срещу корупцията и в сигурността.

Той каза още, че азиатският свят излиза на арената на световната икономика и политика и вече може да се говори не само за икономическа конкуренция, но и за конкуренция на културно-историческите общности. По думите му, ако тази конкуренция се удържи в разумни граници, няма да стане повод за сблъсък на цивилизациите, а ще създаде условия за многообразие. Той заяви, че страни като Китай и Индия ще искат по-силно политическо влияние.

"С това ние, европейците и Америка трябва да се съобразяваме. Нашата история и отговорност за световните дела обаче не ни позволяват да се съгласим с намаляване на влиянието ни", заяви Горбачов.

Той участва в конференция под надслов "Европа гледа на Изток", организирана от неговия Форум за нова политика и фондация "Славяни".

По време на дискусията президентът между 1997 и 2002 година Петър Стоянов заяви, че е абсолютен оптимист за бъдещето на Балканите и въпросът "европеизация" или "балканизация" е архаичен.

"Очевидно е, че процесите на балканизация, т.е. на по-нататъшна фрагментация, ще бъдат заменени от процесите на интеграция - т.е. на европеизация", заяви Стоянов.

Според него е крайно време терминът "балканизация" да излезе от политическите речници.

Бившият външен министър Соломон Паси коментира от своя страна, че Балканите вече се превръщат в модел за поведение, който е приложим и в Европа, и извън нея, в бъдеще и в Кавказ и Централна Азия.

На Русия пък, според Паси, трябва да се гледа като на бъдещ нормален партньор и член на Алианса, както и че между НАТО и Китай ще бъдат изградени нов тип отношения, подобни на днешните между Русия и НАТО.

Той коментира, че независимо дали ще бъде в ЕС или не, Турция ще бъде новата велика сила на XXI век.

Споделяне

Още от България