След като Путин подписа указ за помилването му

Михаил Ходорковски излезе на свобода

Веднага след освобождаването си най-известният руски политически затворник замина за Германия

Михаил Ходорковски

Президентът на Русия Владимир Путин подписа указ за помилване на бившия олигарх и милиардер Михаил Ходорковски, съобщи пресслужбата на Кремъл в петък, цитирана от Интерфакс.

"Ръководен от принципите за хуманност, постановявам: да бъде помилван осъденият Михаил Борисович Ходорковски, роден пред 1963 г. в гр. Москва, и да бъде освободен от по-нататъшно излежаване на наказанието лишаване от свобода", се казва в текста на президентския указ. Той влиза в сила от деня на подписването му.

От Федералната служба за изтърпяване на наказанията (ФСИН)потвърдиха, че бившият ръководител на концерна "Юкос" Михаил Ходорковски е освободен веднага след президентското помилване. Адвокатите на Ходорковски обявиха малко по-рано от съобщението на ФСИН, че подзащитният им вече е напуснал лагера.

Последва съобщението на Франс прес, която се позовава на руската администрация, че Ходорковски е заминал за Германия, където се лекувала майка му, страдаща от онкологично заболяване. Кореспондент на руския вестник "Комерсант" обаче разговарял с Марина Ходорковска веднага след вестта за освобождаването на сина ѝ и тя му казала, че е в Москва. Часове след това стана известно, че Ходорковски е пристигнал в Берлин, където е бил чакан на летището от един от адвокатите си.

Дъщерята на Ходорковски Анастасия заяви пред телевизия "Дожд", че баща ѝ е в добра физическа форма и в добро здраве, предаде ИТАР-ТАСС.

В четвъртък, когато след края на традиционната си годишна пресконференция Путин обяви намерението си да помилва Ходорковски, той съобщи, че съвсем неотдавна е получил молба от затворника за помилване. Това предизвика изненада, защото Ходорковски нееднократно бе заявявал, че никога няма да поиска помилване, защото това би означавало да признае, че е виновен.

Ходорковски бе в затвора от 2003 г. Той трябваше да излезе на свобода през август 2014 г.

Световните медии: "Путин лъска имиджа на Русия"

Новината за помилването на бившия олигарх стана водеща в целия свят. Най-разпространеното обяснение на хода на Владимир Путин от анализаторите е, че решението е свързано с опитите на Путин да подобри имиджа на Русия преди олимпиадата в Сочи. Коментаторите обаче са крайно изненадани от вестта, разпространена от Кремъл, че Ходорковски е поискал с писмо да бъде помилван.

"Ню Йорк Таймс" написа: Освобождавайки г-н Ходорковски, някога един от най-богатите руснаци и амбициозни политици, господин Путин извърши твърде неочакван и ефектен завой на 180 градуса. За цели десет години той не показа и най-малка склонност към съчувствие или към милосърдие. През това време властта унищожаваше компанията на Ходорковски, а самият той бе подложен на наказателно преследване - от последните му повдигнати обвинения няма и месец - и като че ли беше твърда в намерението си да го държи в затвора до края на дните му".

"Дейли Телеграф" (Великобритания): "Решението за помилване е неочакван ход, който породи немалко слухове, че той (Ходорковски) е бил принуден да подаде молба чрез спецслужбите. Бившият собственик на петролната компания "Юкос", някога най-богатият руснак, нееднократно е заявявал, че няма намерение да проси за милост, защото това би било равнозначно да признае, че е виновен".

"Чайна нюз" (Китай): Ходорковски е в затвора от близо 11 години, но никога не е преставал да критикува тези, които са на власт. До освобождаването му оставаше по-малко от година. Това, че той внезапно е подал молба за помилване, не може да не предизвиква учудване".

А френският "Паризиен" коментира: Руският опозиционер Михаил Ходорковски видя светлина в края на тунела. Трябваше обаче писмо, за да може Ходорковски, пратен зад решетките от Путин, да бъде освободен в края на краищата от мъчителя си". А"Фигаро" добавя: "Путин изненада всички. 12 часа след новината за помилването на Ходорковски, най-известният руски затворник излезе от килията. Дамоклевият меч от трети процес и болестта на майка му заставиха Ходокровски да се обърне към президента с молба за помилване, въпреки че в миналото той неизменно се отказваше от тази стъпка, защото това би било признаване на вината му".

"Ел Мундо" Испания, също не скрива удивлението си, че Ходорковски е писал до Путин с молба за помилване. "До момента Ходорковски, който се считаше за основният руски политически затворник, и отбиваше наказанието си за ред икономически престъпления, отказваше да подаде молба за помилване, защото имаше принципни възражения".

"Новината предизвика всеобщо удовлетворение и дори предизвика ръст на котировките на московската борса. Детайлите около това решение са неизвестни, но във всички случаи това подобри образа на Путин като ръководител на държава, която организира зимните олимпийски игри в Сочи. Възможно е тази стъпка да сложи край на мотивираните и немотивираните откази на редица държавни глави от посещение в Сочи", отбелязва мадридският "Ел Паис".

Полската "Газета виборча" обявява Ходорковски за морален победител в многогодишната му битка с Путин. "Прекарвайки много години в затвора, Михаил Ходорковски излезе на свобода. Излезе не като илюстрация на милостта на Владимир Путин - новият отмъстителен цар на Русия, а като морален победител във войната, която тиранинът обяви на този свободолюбив и независим човек".

Турският "Радикал" също обръща внимание на факта, че Ходорковски е отклонявал призивите да подаде молба за помилване. "Докато решението на Путин да помилва Ходорковски се коментира като опит да смекчи международната критика към Русия в навечерието на олимпийските игри през 2014 г., адвокатът на Ходорковски Вадим Клювгант съобщи, че ръководителят на "Юкос", чийто срок на наказанието изтича през август 2014 г., не е подавал молба за помилване", пише изданието.

Японският "Никкей" коментира: "По време на отбиването на наказанието си в Сибир Ходорковски казваше, че след като излезе на свобода няма да участва в политиката. Президентът Путин сметна, че след потушаването в края на 2011 г. на "антипутинското движение" и продължаващото укрепване на фундамента на властта бившият петролен магнат няма да ще представлява политическа заплаха. На 19 декември след обявяването на плана за амнистия руските борсови индекси се вдигнаха с повече от 1%".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят