Михаил Константинов е освободен от "Информационно обслужване"

В конкурса за нови директори участват бившата шефка на Агенцията по вписванията Габриела Козарева и финансистът Тенчо Попов

Михаил Константинов е освободен от "Информационно обслужване"

Михаил Константинов е освободен от борда на държавната фирма "Информационно обслужване", която извършва преброяване на изборите. Заедно с него от директорския борд е освободен и Валери Борисов. За попълване на вакантните места се състезават 5-ма кандидати, сред които бившият шеф на Агенцията по вписванията Габриела Козарева и финансистът Тенчо Попов, който бе разследван и оправдан за предложен подкуп на бившия следовател Петьо Петров.

Освобождаването на Константинов е станало след проведено заседание на 16 август тази година, според справка в Търговския регистър. Вписването на промяната е отразена от 20 август, показва още провека на Mediapool.

В средата на юли се разбра, че по инициатива на служебния транспортен министър Георги Тодоров предстои общо събрание за рокади в борда на държавната фирма. Преди това съобщение Търговският регистър показваше, че мандатът на Константинов е до 5 март 2026 г. Той бе преназначен от кабинета "Борисов" на 11 март 2021 година. В борда на държавната фирма от януари 2015 година насам са и Валентина Недялкова, Юлияна Калчева и Ивайло Филипов.

На изпроводяк

В едно от последните си телевизионни участия от края на юли Константинов изненадващо посочи, че новият състав на Централната избирателна комисия (ЦИК) е определен манипулативно. Константинов твърди, че ГЕРБ е трябвало да има 5 члена от 15-те в състава на ЦИК, но е получила 4-ма заради "забележителни манипулации".

Той влезе в детайли и припомни, че на 1 май е обнародван указ за промени в Изборния кодекс, който регламентира състава на ЦИК. Въз основа на него от 15 души състав на комисията ГЕРБ взима 4-ма членове.

"По всички правила на математиката, ГЕРБ трябваше да има 5 членове, но има обаче 4 със забележителни манипулации", твърди Константинов.

"Беше даден един вариант на метода, при който ГЕРБ да загуби. Формулата е много проста, казва се, че при равни остатъци печели по-малката партия. Никога не е имало такова нещо", уточни той.

Състезание с познати имена

В момента тече конкурс за нови независим представители на управата на "Информационно обслужване". До писмена и устна част са допуснати 5 кандидати - Любомир Цеков, Тенчо Попов, Диан Димитров, Габриела Козарева и Надя Александрова, показа още проверка на Mediapool.

Габриела Козарева е бившият шеф на Агенцията по вписванията, която бе уволнена в средата на юни. Служебният премиер Стефан Янев потвърди, че предстои нейната смяна, тъй като не работи прозрачно и в интерес на обществото, а има някакви "други мотивации". Тогава Агенцията по вписванията отказа регистрацията на новото ръководство на Александровска болница, което доведе до обвинения в "произвол", отправени от здравния министър Стойчо Кацаров. Именно той призова първи за отстраняването на Козарева.

Козарева оглави Агенцията по вписванията през август 2018 г., след безпрецедентния срив на Търговския регистър, който продължи 18 дни и блокира работата на целия бизнес в страната. Политическата кариера на Козарева е свързвана неофициално с протекцията на Емил Караниколов и Делян Пеевски.

Финансистът Тенчо Попов осъди прокуратурата да му плати над 20 000 лева обезщетение заради незаконното обвинение по делото за подкуп, по което беше показно арестуван, съден и оправдан, заедно с бившия военен министър Николай Цонев и съдията Петър Сантиров.

Конкурсът

Самият конкурс за нова управа на "Информационно обслужване" се провежда в писмена и устна част. Кандидатите трябва да са магистри по право, финанси, икономика, счетоводство и контрол, бизнес администрация и др. Да имат добра репутация и най-малко 5 години на ръководна длъжност.

Любопитен детайл е, че в устната част на конкурса кандидатите ще разсъждават на тема: "Мястото и ролята на дружеството в системата на информационното обслужване, повишаване качеството на предлаганите услуги, приоритети и бъдещо развитие". В писмената част кандидатите трябва да представят концепции за развитието на дружеството.

Споделяне

Още по темата

Още от България