Михаил Константинов: Хората ще се вдигнат и ще ни изтрепят

"Ако тръгнат да падат глави, няма да бъдат само на правителството"

Михаил Константинов, сн. БГНЕС, архив

Щe бъдaт нaпрaвeни oпити дa бъдe изтoчeнa и мaлкoтo вoдa в язoвиритe. Трябвa дa ce прeкрaти изпoлзвaнeтo нa вoдaтa им зa вcякaкви други нужди, ocвeн зa битoви. Прeдприятиятa дa бъдaт тaкa дoбри дa cи нaпрaвят coндaжи. Пoдзeмнитe вoди ca 50 пъти пoвeчe oт тaзи, кoитo ca нa пoвърхнocттa, коментира математикът прoф. Михaил Кoнcтaнтинoв, който е председател на Съвета на директорите на "Информационно обслужване".

Константинов смята, че министерска оставка не решава въпроса.

"Не му завиждам на този, който ще поеме водите. Но във всичките си ведомства той първо трябва да вземе специалисти - да разкара калинките", каза той пред БНТ.

"Ако тръгнат да падат глави, няма да бъдат само на правителството. Много глави ще паднат. И могат да паднат доста буквално. Това, което се случва, е безобразие", посочи Константинов.

"Първо трябва да се прекрати използването на водата в българските водоеми и язовири за всякакви други нужди, освен за питейно-битови нужди. Поне тези, които са за такива нужди, защото има такива, които са за промишлени нужди. Там, където са ползвали вода за питейни нужди, предприятията да бъдат така добри да си направят сондажи. Искам само да припомня, че за всеки кубичен метър вода над земята има 50 под земята. Само 2 стотни от процента на всичката вода по земното кълбо е сладка, т.е. 1/5000 част. Същевременно подземните води са около 1%, т.е. 50 пъти повече, отколкото водата, която е отгоре. Ясно е, че трябва да се правят сондажи и да се черпи, както е и било", обясни той.

Константинов посочи, че "трябва да се реши за живота и здравето на хората ли ще се тревожим, или за парите на предприятията".

"Ние идиоти ли сме, или само така изглеждаме? Това просто трябва да се прекрати, това е безумие и не може така да продължава. Хората ще се вдигнат и ще ни изтрепят. И с право, ако така продължава. Трябва да си напълно ненормален първо да го направиш това нещо и второ да настояваш още да го правиш", добави Константинов, визирайки искането на "Стомана"-Перник да продължи да получава вода от празния язовир "Студена".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?