Нито Райков, нито Плевнелиев, нито господарят на света могат да ме уволнят

Михаил Константинов подаде оставка, която щяла да обърка изборите

"Една голяма партия" ще остане още един мандат извън властта, друга малка партия ще "изчезне" завинаги

Михаил Константинов подаде оставка, която щяла да обърка изборите

Михаил Константинов съобщи в петък, че подава оставка като председател на "Информационно обслужване", като предупреди, че "заради всички гадости" фирмата може да се откаже да брои изборите, а нямало кой друг да се справи. "На прощаване" с държавната работа математикът също така предрече изборно поражение за БСП, които му искаха оставката, както и "изчезване" на ДСБ от политическата карта на България.

Мястото му на председател на "Информационно обслужване" ще заеме зам.-министърът на транспорта Валери Борисов, който в момента е зам.-председател на борда на “Информационно обслужване”, назначен и на двата поста от правителството на ГЕРБ.

Кой е проф. Михаил Константинов?

Математикът професор Михаил Константинов е дългогодишен член на ЦИК, избиран от различни партийни квоти - на ДСБ, СДС, на РЗС.

След разпадането на парламентарната група на Яне Янев Константинов не получи право да влезе в Централната избирателна комисия, сформирана след приемането на новия Изборен кодекс. В 41-то Народно събрание Константинов бе нает от правната комисия в парламента, председателствана от Искра Фидосова, за да предостави своята експертиза при изготвянето на Изборния кодекс.

При изкупуването на вестниците "Монитор" и "Телеграф" от Ирена Кръстева и основаването на "Нова Българска медийна група", професорът става постоянен колумнист в медиите, близки до ДПС, а след това и до ГЕРБ.

След като държавното дружество "Информационно обслужване" мина от Министерството на финансите към Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, в края на октомври 2012 година проф. Константинов оглави борда на директорите ѝ.

Същевременно той е зам.-ректор на Европейския политехнически университет в Перник.

Математикът е един от идейните създатели на частното учебно заведение, което получи акредитация по времето на ГЕРБ, но за него "бабува" президентът Георги Първанов. Дружествата, които се водят собственици на университета, имат дълги корени в офшорни зони.

Същевременно Михаил Константинов е професор д-р на математическите науки в УАСГ.

Проф. Константинов направи уточнение пред Mediapool, че подава оставка само от председателския пост. “Естествено, че не напускам борда на директорите. Подавам оставка като негов председател”, каза той. Увери обаче, че “твърдо е решил” да се махне от “Информационно обслужване”, но това ще стане едва след като се свика общо събрание на дружеството. “Както Бойко Борисов подава оставка пред този, който го е назначил – Народното събрание, така и аз подавам своята пред назначилите ме. Ще напусна фирмата, но в рамките на закона без да го прекрачвам”, допълни Михаил Константинов.

Той изрази надежда оставката му да бъде приета и уточни, че другата седмица ще има заседание на Съвета на директорите на "Информационно обслужване" АД.

"Подавам оставка, защото знам, че в тези дни доверието е най-важното нещо. Всеки, който руши това доверие, пали кладата, на която ще изгори", каза Константинов и призова: "Стига клади в тази страна!"

Константинов нарече сталинистки изказванията на някои от партиите, които го обвиниха, че ще манипулира изборните резултати в полза на ГЕРБ.

По повод думите му, че тройната коалиция е вредна и ще направи всичко възможно да не се връща на власт, Михаил Константинов, заяви: "През акъла ми не е минавало да фалшифицирам резултати от избори. Фразата беше глупава и е илюстрация на това, че трябва да се мисли, преди да се говори".

Той уточни, че е имал предвид законови начини, а не незаконни.

Атаките целели хаос и непризнаване на резултатите от вота

"Вчера на борд на директорите, където съобщих на колегите за какво става въпрос, сериозно обсъждахме нашето дружество да не участва в конкурса на ЦИК заради всички гадости, които някакви несъстоятелни хора изринаха по повод на дружеството. Знаете ли какво ще се случи тогава? Това е предупреждение към служебния премиер. В момента няма кой да обработи тези избори по технологията, която е заложена в закона и в методиките", заяви Михаил Константинов.

Според него целта на партийните атаки е да се предизвика хаос и да се стигне до непризнаване на изборите.

"В момента има стабилни социологически данни, че една голяма партия ще получи доста по-нисък резултат от това, което доскоро е очаквала. Още един мандат извън властта ще има за тази партия и за нейното ръководство катастрофален ефект. Една друга малка партия ще изчезне завинаги от политическата карта на България. За ДПС няма да говоря, те ще си получат своите 35 мандата", прогнозира Константинов.

Премиерът кани Константинов в изборния борд

Михаил Константинов се извини на служебното правителство, че ги е накарал да се занимават с него последната седмица.

В същото време премиерът Марин Райков приветства решението на проф. Константинов да подаде оставка и го определи като “отговорно и смело”. "Това е решение, което изразява позицията на един достоен и честен човек”, се посочва в съобщение на правителствената информационна служба.

Райков е поканил Константинов да участва в Изборния борд, тъй като е убеден, че с професионализма и познанията си той може да допринесе изключително много за неговата успешна работа.

Според Търговския закон свикването на общото събрание на акционерите става по искане на един от тях. След това се подава решението за вписване в Търговския регистър. От взимането на решението за свикването на общото събрание по закон трябва да има най-малко 30 дни. Това означава, че най-рано общо събрание на “Информационно обслужване” може да има в края на април.

Няма да влиза в политиката

Пред Mediapool Михаил Константинов заяви, че няма никакво намерение да влиза в политиката. “Как ще влизам в политиката – аз съм професор, а и професорската ми заплата е три пъти по-висока от тази, която вземам в “Информационно обслужване””, каза Константинов.

Той уточни, че месечното му възнаграждение в държавната фирма е 1000 лв. “По времето на Станишев онова същество Азер Меликов получаваше 6000 лв.. Аз лично намалих тези пари”, каза Константинов.

Той се яви пред журналистите от позицията на "свободен човек и гражданин“.

Нито Райков, нито Плевнелиев, нито Обама могат да ме уволнят

"Нито премиерът Марин Райков, нито президентът Росен Плевнелиев, нито господарят на света Барак Обама могат да уволнят член на Съвета на директорите на акционерно дружество, дори когато мажоритарен собственик е държавата. Прочетете Търговския закон и устава на дружеството", каза Константинов. Той допълни,  че "непознаването на закона не е смекчаващо вината обстоятелство“, но може да бъде комично, когато някой се изказва по тема, която не познава.

Първо БСП, а след това ДПС поискаха отстраняването на Михаил Константинов от поста, но не са уточнявали процедурно как да стане това. Той си навлече гнева на партийните лидери с изказването, че ако алтернативната на ГЕРБ е тройната коалиция, ще стори всичко необходимо, тройната коалиция да не се върне на власт. От дясната опозиция ДСБ изразиха съмнения, че действително в "Информационно обслужване" могат "да се мръднат някои числа".

Константинов се възмути, че са искали оставката му за действия, които само са предполагали, че той ще извърши. Поясни, че с думите си по адрес на тройната коалиция само искал да каже, че няма лично да гласува за нея и че можел да убеди да постъпят така и други хора, но призна също, че не е трябвало да го прави от позицията, която заема.

"Сталин да беше станал, щеше да каже "евала" на тези хора", каза Константинов. 

Глупост било НСИ да брои изборите, а софтуерът да е публичен

Той нарече "глупост“ идеята на "една малка коалиция с лоша прогноза за следващите избори", визирайки Синята коалиция, НСИ да брои изборите. Според него националната статистика няма нито възможност да направи това, а и не отговаря на условията на конкурса за избор на фирма преброител.

Според него само някой, който не знае "откъде се включва компютърът", може предложи софтуерът за изчисляване на изборните резултати да бъде публикуван на сайта на ЦИК. Той посочи, че фирмата преброител обработва данните от протоколите, а не бюлетините. Собственик на софтуера е самата комисия и премиерът на никой не може да го даде, включително и на "малка партия".

За предложението на ДСБ протоколите да бъдат сканирани и качени в интернет, проф. Константинов каза, че това вече е предвидено в Изборния кодекс. В закона за вота, обаче подобен текст няма. Там е предвидена възможност всеки представител на партия или наблюдател да получава копие от протокола на секционната комисия.

"Информационно обслужване" може да се оттегли от конкурса за преброител

Според проф. Константинов в Съвета на директорите имало напрежение и е възможно фирмата да се оттегли от конкурса за преброител. "Информационно обслужване" е подала документи, но заради нападките може да се оттегли. Още 4 фирми също са се включили.

В отговор на въпрос дали има някой, който да поеме ролята на фирмата, Константинов посочи, че "незаменими няма", но "Информационно обслужване" е обогатявала технологията за преброяване на бюлетини през последните 20 г.

Сравнявайки своята важност с тази на кабинета, математикът заяви: "Преди месец опозицията поиска оставката на кабинета "Борисов" и за свой ужас я получи. Днес получи още една оставка, което ми напомня старата китайска поговорка: Внимавай какво си пожелаваш, че може и да се сбъдне".

Споделяне

Още по темата

Още от България