Михаил Михайлов и Рушен Риза положиха клетва като депутати

Михаил Михайлов и Рушен Риза положиха клетва като депутати

Рушен Риза от ДПС и Михаил Михайлов от Синята коалиция положиха клетва като депутати в сряда. Те влизат в парламента на мястото на Бюрхан Абазов (ДПС) и Венцислав Върбанов (Синята коалиция) след решенията на ЦИК и Конституционния съд.

Миналата сряда Конституционният съд (КС) обяви за незаконсъобразен изборът на народните представители Бюрхан Абазов, избран в 19 МИР – Русе от листата на ДПС и на Венцислав Върбанов, избран в 8 МИР – Добрич от листата на Синята коалиция.

КС бе сезиран след парламентарните избори на 5 юли за преразглеждане на резултата в Русе заради грешка на местна секционна комисия, при която гласове, дадени за Синята коалиция са били вписани за Коалиция за родината.

Съдът възложи на ЦИК да определи изборния резултат на основата на това решение, като добави към изборния резултат на Синята коалиция в 19 МИР – Русе 24 действителни гласа.

Преди заседанието на парламента Венцислав Върбанов коментира пред БНТ, че не казусът с мандатите е много спорен. Според него е съмнително, че членовете на избирателната комисия след дни са си спомнили, че са сбъркали при вписването на гласовете. 

Прецедент бил и фактът, че самият той не е допуснат в качеството си на заинтересовано лице и страна в съда.

"Не е важно кой ще остане в парламента и кой не. В случая е важно, че няма ясна процедура, какво се случва след това. Не може с преброяването в една секция да се касира избор", коментира Върбанов

"Принизи се дейността на КС до преброяване на гласовете в една секция", допълни той. Той заяви, че по конституция прекратяване на депутатски мандат става при обявяване на неизбираемост или несъвместимост.

Споделяне

Още от България