Михаил Миков: Да се блокира работата на НС е противоконституционно

Михаил Миков: Да се блокира работата на НС е противоконституционно

Да се блокира работата на НС е противоконституционно, заяви по-късно председателят му Михаил Миков в   специално обръщение  , излъчено по БНР и БНТ.

 

Той се обяви и "срещу опитите за външна намеса в работата на парламента чрез изземване на конституционните му правомощия и нарушение на принципа за разделение на властите". Пред Mediapool председателят на НС обясни, че има предвид президента. Миков е получил писмо от началника на кабинета на Росен Плевнелиев - Екатерина Захариева, за среща в президентството на парламентарните групи. В писмото се казвало, че ако депутатите не могат да се съберат в НС, да излъчат по двама свои представители и да водят разговори на 9 юли в президентската институция.


Миков потвърди, че във вторник свиква консултации между парламентарните групи за законодателната програма на НС до края на мандата, както призоваха по-рано от ДПС.

 

Той не приема, че народни представители ще сведат конституционните си задължения за присъствие в пленарната зала единствено до гласуването на предизвестената оставка на правителството. Такава закана направи в четвъртък лидерът на ГЕРБ и в петък депутатите му провалиха кворума на НС.

 

"Това е в противоречие с Конституцията и постигнатите договорености. Ако инцидентното напускане на залата от една парламентарна група като крайна форма на несъгласие с конкретни решения може да се приеме понякога, то системният и целенасочен бойкот на Народното събрание е противоконституционно поведение, което руши демократичните устои на обществото", се казва в обръщението на парламентарния шеф.

 

"Искам да напомня, че до разпускането си Народното събрание продължава да е най-висшият и легитимен представителен орган на власт в държавата и трябва да изпълнява конституционните си функции. Законодателната дейност и парламентарният контрол не могат да се изземват под никаква форма от други органи, особено от временни органи с неизяснен статут, неясни функции и нелегитимен състав. Поради това се противопоставям на всякакви подобни действия, които не са съобразени с действащата Конституция", казва още Миков.

"На следващо място искам да подчертая, че част от дневния ред на Народното събрание до разпускането му са закони, чието приемане е важно за всички граждани и за България като държава. Такива са измененията на закони, чието неприемане ще засегне неблагоприятно хиляди български граждани", допълва той.

Още от България

Какво може да се очаква от новия председател на антикорупционната комисия?