Предложен от БСП и подкрепен от ДПС

Михаил Миков е най-вероятният председател на новото Народно събрание

ГЕРБ в изолация и явно няма шанс да се наложи по този и по други въпроси в началото на парламента

Сергей Станишев и Михаил Миков

Почти сигурно председател на 42-то Народно събрание ще е заместник-председателят на БСП Михаил Миков, стана ясно ден преди първото заседание на новия парламент. Кандидатурата на Миков ще бъде подкрепена от БСП, ДПС, а вероятно и от "Атака". Очертава се изолация на ГЕРБ, която, макар и с най-голямата парламентарна група, изглежда няма да успее да се наложи както по председателския, така и по други политически и организационни въпроси в парламента.

Кандидатурата на Михаил Миков бе обсъдена на заседание на Националния съвет на БСП в разширен състав с новите депутати от левицата заедно с номинацията на Пламен Орешарски за премиер на правителство с мандат на БСП и с приоритети в програмата на това правителство. Източници на Mediapool съобщиха, че по време на заседанието лансираният предварително като кандидат на левицата за председател на парламента Янаки Стоилов си е направил отвод.

Същевременно след първото заседание на Парламентарната група на ДПС лидерът на партията Лютви Местан обяви, че движението няма амбиция да прави своя номинация за председател на НС и ще подкрепи кандидатурата на Михаил Миков, ако тя бъде издигната.

От ДПС утре ще посочат Христо Бисеров като кандидат за заместник-председателски пост в парламента. За същата позиция от квотата на левицата вероятно ще бъде издигната Мая Манолова.

Ако се съди по изявления на представители на ГЕРБ от последните дни и от прокраднали се в някои медии непотвърдени официално информации, твърде е вероятно от ГЕРБ да издигнат своя кандидатура за поста председател на НС и това да бъде Цецка Цачева, която оглавяваше 41-то Народно събрание. Тази кандидатура обаче по всичко изглежда няма да има шансове.

И от БСП , и от ДПС в понеделник категорично декларираха, че няма да подкрепят кандидат на ГЕРБ за председател на 42-то Народно събрание.

"Няма как да се подкрепи кандидатура на ГЕРБ за председател на Народното събрание по една проста причина, че именно политиката на ГЕРБ унизи Народното събрание и превърна парламента на България в един гумен печат и в институция, която изпълнява волята на Министерски съвет в една парламентарна република", каза лидерът на социалистите Сергей Станишев.

Той добави, че една от задачите е да се промени коренно работата на Народното събрание, то да бъде превърнато в истински център на властта, където се води дискусия за политиката, за възстановяване на доверието в парламента. "Няма как тези, които смачкаха парламента, разграждаха близо четири години държавността и доверието към институциите и свеждаха всичко до една воля, да възпроизвеждат тази практика. Това е проблемът – не коя е най-голямата група, а как да се променят нещата”, заяви Станишев.

"Няма да подкрепим номинация на ГЕРБ за председател на НС, това решение е в тотално съответствие със становището ни, че избирателите делегитимираха ГЕРБ като носител на властта", бяха думите на Лютви Местан.

До понеделник вечер няма официална позиция по въпроса от "Атака", но ако се съди от предварителните анонси по други въпроси, може да се предположи, че от партията на Волен Сидеров едва ли ще подкрепят кандидатура на ГЕРБ.

Това предположение се потвърждава и от информациите за тежки спорове между четирите парламентарни партии по организационни въпроси на парламента. Източници на Mediapool от четирите групи за преговори съобщиха, че първият проблем, пред който ще се изправи новото Народно събрание е как да се формира временната комисия, която трябва да предложи неговия правилник. От ГЕРБ искали да имат шест представители в комисията, за БСП да останат пет, за ДПС – 3 и за "Атака" едно място в нея. БСП ДПС и "Атака" обаче не били съгласни и по-скоро ще се обединят зад идеята на социалистите за равен брой представители от всяка партия – по трима.

Неочакван спор възникнал дори по въпроса как да бъдат разпределени местата в парламентарната зала между четирите партии. От БСП предложили да си заемат левия сектор, ГЕРБ, - десния, а ДПС и "Атака" да си поделят центъра. От ГЕРБ обаче не са се съгласили с мотива, че те са център-дясно и трябва да получат първите редици в централния сектор. И двата въпроса ще бъдат решавани в пленарната зала.

Разногалсия имало и за разпределението на стаите на парламентарните групи. Всяка партия искала да заеме повече пространство при очакваното преразпределение на помещения, оставащи незаети, поради отпадането от парламента на някои от представените в предишното Народно събрание партии.

Споделяне

Още по темата

Още от България