Българският хелзинкски комитет разкритикува обръщението на шефа на НС:

Михаил Миков не може да дава съвети на медиите и гражданските организации

Председателят на Народното събрание (НС) не може да дава съвети на медиите и неправителствените организации, защото са независими и обратното би ликвидирало свободата на обществото. Тази позиция разпространи ръководството на Българския хелзинкски комитет (БХК) след обръщението на шефа на НС Михаил Миков в сряда вечерта.
 
Председателят на организацията Красимир Кънев и ръководителят на правната ѝ програма адв. Маргарита Илиева смятат за недопустимо мнението на юриста Миков, който призова по БНТ неправителствените организации и към медиите да проявят отговорност "в тази изключително сложна обстановка".
 
По повод очакваните нови протести пред сградата на Народното събрание оит БХК напомнят на властта, че използването на полицейска сила и според българския закон, и според Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи, е правомерно, само ако тя е "единствено абсолютно необходимата сила". Поводът е отправеното от Миков искане до МВР да осигури "нормални условия на Народното събрание". 
 
Всяка полицейска сила, която надвишава абсолютния минимум, необходим за изпълнение на законните полицейски цели, е нарушение на правата на човека, заявяват още правозащитниците, припомняйки, че "за такива нарушения се носи институционална и държавна съдебна отговорност, на национално, съответно, на европейско равнище".
Споделяне

Още по темата

Още от България