Михаил Миков: НС на БСП се занимава с пране на гузни съвести и мръсно бельо

Социалистите в Пловдив защитиха Георги Гергов и обвиниха Нинова, че превръща БСП в партия на "еднолична власт“

Корнелия Нинова и Михаил Миков в предходното Народно събрание, сн. БГНЕС

"Големият проблем е, че Националният съвет (на БСП) вместо да се занимава с политики, се занимава с пране на гузни съвести и мръсно бельо и всичко това измества големите въпроси, които интересуват българите днес". Това заяви в сряда пред БНТ бившият председател на социалистическата партия Михаил Миков, коментирайки трусовете в партията около срещата между главния прокурор Сотир Цацаров и бизнесмена Сашо Дончев в офиса на бизнесмена и политик от БСП Георги Гергов.

След като загуби председателския пост и мястото си в ръководството на БСП, Миков през февруари бе лишен и от място в парламента. Той е сред засегнатите от гласувания на партиен конгрес нов устав, според който онези, които са били 12 години (три пълни мандата) в парламента, вече няма да могат да се кандидатират за депутати от БСП.

На пленум на НС на БСП в събота пък Гергов бе принуден да подаде оставка като член на Изпълнителното бюро на партията заради посредническата си роля в тази среща, след като лидерът Корнелия Нинова каза, че няма да позволи на цялата партия "да се слага петно заради лични действия на нейни членове".

След това от кръга в партийното ръководство около Корнелия Нинова дадоха да се разбере, че за БСП случаят е приключен и че не се интересуват от истината за срещата Сашо Дончев-Сотир Цацаров и дали главният прокурор е отправял заплахи към бизнесмена или бизнесменът се е опитвал да окаже натиск върху Цацаров, каквито са версиите на двамата участници в разговора.

Мястото на Георги Гергов не беше в Изпълнителното бюро, каза в в сряда Миков и коментира разговор между Гергов и Нинова за заместник-председателски пост в партията срещу подкрепа за председателския пост.

Според него Корнелия Нинова е била избрана на поста благодарение на задкулисни игри, като зад избора ѝ стои подалият оставка от Изпълнителното бюро бизнесмен.

"Какъв е резултатът? БСП функционира вече една година без ясно разпределение на отговорностите в Изпълнителното бюро. Очевидно тези поети ангажименти между тях тогава сега се разтурят", заяви Михаил Миков.

"На конгреса на партията, когато се избираше нов лидер, обявих, че мен Гергов не ме е избирал никога. Целта на думите ми беше задкулисието да не участва в този процес. Очевидно сега има ясни доказателства, че сегашният председател на партията е избран по този начин", добави той.

Докато бе лидер на партията, Миков бил провел разговор с бизнесмена, в който му обяснил, че не бива да става част от управлението на БСП. После зависимости Нинова довели до включването на Гергов в Изпълнителното бюро.

Миков вижда индикации, че БСП се превръща в лидерска партия. В такива времена пък имало хора, които се опитват да са ментори, да се възползват от ситуацията и печелят влияние в партията.

"Румен Овчаров е дългогодишен бегач на тази писта. По мое време и да се е пробвал, не му се е случвало", добави Михаил Миков.

Областният съвет на БСП-Пловдив подкрепя Георги Гергов

Малко по-късно в сряда в Отворено писмо до членовете на Националния съвет на партията Областният съвет на БСП-Пловдив обяви, че подкрепя Георги Гергов.

В писмото се заявява, че демонстрираното отношение от страна на председателя на НС на БСП Корнелия Нинова в национален ефир обезсмисля положените от членовете и симпатизантите на партията усилия, чийто резултат е над 88 000 гласа подкрепа за "БСП за България" и спечелването на 7 мандата в настоящото Народно събрание от област Пловдив.

В хода на обсъжданията членовете са изразили мнение, че "подобни еднолични действия рушат духа на колективизма, с който БСП винаги се е гордяла".

Пловдивските социалисти искат отговор на въпросите: Кое е наложило това решение, кой ще получи дивиденти от раздора в БСП и кому е изгодно това.

"БСП е партия на колективния дух, това ни е отличавало от всички появили се в годините политически проекти, подчинени на едноличната власт на своите лидери. Не превръщайте БСП в такава партия! Тук не става въпрос за Корнелия Нинова и Георги Гергов. Тук заложник е БСП, демократичността, солидарността, възможността мнението на всеки член и симпатизант да бъде чуто. Днес сме свидетели точно на обратното, на погазване на тези правила от страна на лидера на партията ни.", се казва в писмото.

Социалистите настояват за среща с Корнелия Нинова в близките 10 дни.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?