Михаил Миков: Няма нужда от промяна в конституцията

Председателят на НС Михаил Миков участва в празничното честване, с което Варненският апелативен съд, съдилищата от съдебния район на Окръжен съд – Варна отбелязват 135-ата годишнина от приемането на Търновската конституция. БГНЕС

Българската конституция е с неизчерпан капацитет и няма нужда да бъде променяна. Това каза председателят на Народното събрание Михаил Миков (БСП), който участва в конференция във Велико Търново, посветена на 135-ата годишнина от приемането на първата българска Конституция - Търновската. Форумът се проведе в неделя в историческата сграда на Учредителното събрание, приело на 16-и април 1879-а година Търновската конституция.

Основният закон на държавата трябва да бъде прочетен внимателно, преди да се предлагат промени в него, каза Миков.

"Периодическото говорене за промени в Конституцията много често иде, за да оправдае една или друга работа, несвършена - от законодателна от изпълнителна власт, някакви проблеми, които възникват в практиката. Няма нищо, направено от човек съвършено, но априорното обсъждане на промени, единствено и само подкопава доверието в основния закон. Конституцията има един неизчерпан капацитет. И точно заради това, по повод на 16-и април ще пуснем най-голямото издание на Коституцията - около 150-60-хиляден тираж. И повече хора да я прочетат, преди да започнат да я ругаят", заяви Миков.

Коментирайки хроничните проблеми с кворума в сегашното НС, той каза, че парламентарна криза у нас няма.

"Криза в парламентаризма не може да има. Изпитанията пред една или друга регистратура, не могат да бъдат криза на парламентаризма. Той е утвърден. България е парламентарна република и мисля, че това е безспорно", каза Миков.

Споделяне

Още от България