Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Михаил Миков остана председател на Народното събрание

0 коментара
Сн. БГНЕС

С гласовете на БСП и ДПС бе отхвърлено искането на ГЕРБ за оставката на председателя на парламента Михаил Миков. Депутатите от партията на Бойко Борисов внесоха предложението за отстраняването на парламентарния шеф заради случая с преброяването на на депутати чрез квестори, а не чрез електронната система за гласуване. 110 народни представители подкрепиха Миков, а 82-ма бяха за оставката му. Дискусията по исканото отстраняване продължи над два часа.

"Можете да бъдете опозиция на мнозинството, на правителството, но не можете да бъдете опозиция на парламента и на народа, който ви е изпратил тук. Аз не съм председател, аз съм един от вас”, каза преди вота Михаил Миков и допълни, че няма да участва в гласуването.

В мотивите на ГЕРБ се твърди, че председателят на НС е открил заседанието на 26 септември в нарушение на правилника и е злоупотребил с права, тъй като не са били допуснати искания на опозицията. Според опозицията така се е стигнало до провеждането на нелегитимно заседание, което е опорочило проведените дебати и гласувания. Вносителите пишат, че е застрашен правовият ред и е поруган парламентаризмът.

"Миналата седмица ни върнахте в годините на тоталитаризъм и диктатура, квесторите броиха народните представители като глава добитък и все пак и днес не е ясно кой е присъствал и кой не", каза депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова, която представи мотивите към искането на ГЕРБ.

Ирена Узунова (ГЕРБ) допълни, че юристът Миков е влязъл в тежък конфликт с партиеца Миков. Тя призова председателят на НС да ги "освободи от присъствието си", защото "всички сме роби на закона, за да бъдем свободни". За "висотата" на дискусията допринесе много Илия Баташки (БСП), който посъветва Узунова да не изпада в ситуацията на санитаря, решил "да лекува диария с клизма".

Младен Червеняков от левицата каза, че вносителите са можели да се постараят повече и поне да напишат свестни мотиви.

"Единственото, което стои зад искането за оставка на председателя на Народното събрание Михаил Миков, е политическото отчаяние и безсилие. Вот на недоверие (към правителството) се иска от минимум 48 народни представители. За искането на оставка на председателя на Народното събрание са нужни 80 подписа на депутати. Замисляли ли сте се защо е така? Конституцията залага на идеята за стабилност на институциите”, коментира Местан.


Според него няма никакви аргументи за исканата оставка.

"На 26 септември се случиха много неща. Слънцето за пореден път изгря от изток и това е толкова неоспорим факт, колкото е неоспорим фактът на вашето физическо присъствие към 9.35 часа, когато председателят на НС откри заседанието", се обърна той към депутатите от ГЕРБ.

На свой ред лидерът на ДПС се обърна и към председателя на НС: "Г-н Миков, вие отстояхте публичния интерес и за това заслужавате да бъдете поздравен, а не предсрочно освободен". На подвикване от редиците на ГЕРБ лидерът на ДПС отговори: "Предупредих ви за Пеевски, ще имате проблем”.

Лидерът на БСП Сергей Станишев коментира по време на вота е, че най-голямата политическа сила има за цел последователно да руши институциите.

"Най-голямата партия не призна изборите, организирани по същество от нея самата и нейната администрация. Вие имате великолепна възможност да се утвърждавате като сериозна опозиция, която опонира, но не по този начин. Не разбирате ли колко е нелепо?", попита той.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.