Първа икономическа мярка на новото правителство ще бъде отпушването на плащанията в реалната икономика

Михаил Миков: Правителство до 10-15 дни? Това са невъзможни неща

Румен Петков: Ако формирано от БСП не изкара мандата, това ще е катастрофа за партията

Михаил Миков, сн. БГНЕС

Мерките, които трябва да се предприемат, са от спешен порядък, но те трябва да бъдат разумно разчетени във времето, така че съставянето на правителство не може да се очаква в кратки срокове. Това даде да се разбере в неделя Михаил Миков от БСП.

„Преди малко във вашето предаване чувам някакви срокове - 10  дни, 15 дни, това са невъзможни неща”, каза той пред БНР.

„Разговорите за програмата на кабинета ще започне буквално тези дни. След утре ще започне сближаване на позициите, оценяване на крайните противоречия, виждане на съвпаденията в платформите и програмите. Аз мисля, че в тази ситуация общото в политическите програми и платформи на представителите на парламентарните фракции, които ще подкрепят кабинета, ще бъде повече, отколкото различията”, обясни Миков очакванията си.

Попитан за характера на този засега хипотетичен кабинет - политико-експертен или само експертен - той каза: „Вижте, нека да не абсолютизираме формулите. При всички случаи е необходимо правителство, което да представлява по-широк кръг политически нагласи от тези, които са представени в Народното събрание. На второ или,  ако щете, на първо място трябва да има равнище, равнище на експертност, на управленски възможности, което е различно от това, което беше досега”.

От разговора с Михаил Миков стана ясно, че между евентуалното, подкрепящо бъдещото правителство, мнозинство на БСП, ДПС и „Атака”, дори все още няма никакви разговори за председателския пост в Народното събрание. Първото парламентарно заседание е насрочено за вторник сутринта и още същия ден би трябвало да бъде избран парламентарният председател.

„Това е въпрос, който ще се решава в рамките на мнозинството, което ще подкрепи избора на председател... Вижте, този въпрос ще се реши, когато се седне и се разговаря в по-широка управленска рамка и се видят тези, които ще подкрепят и избора на председател, и формирането на кабинет. Разбира се, пак казвам, пак казвам - това подлежи на разговори”, обясни Миков.

Според него е разумно, така както предложи президентът Плевнелиев, „ да се приеме и декларация на парламента, която да търси максимално широка подкрепа, която да констатира състоянието и да очертае едни политически приоритети като знак към българските граждани, че това, което очакват те, е най-важното за всички политически сили и за всички представители техни в Народното събрание”.

В разговора Михаил Миков изложи и вижданията си за основните приоритети в програмата на евентуалното бъдещо правителство.

„Имаме категоричното съгласие, категоричната воля да отпушим плащанията в реалната икономика, защото това е пътят да оцелее останалото предприемчиво и това е пътят да се тръгне за излизане от тежката ситуация с работните места”, заяви той и добави, че „планът, който разписваме, ляга върху ресурсите, с които се разполага”. Тези ресурси щели да бъдат установени,” когато се влезе” във финансовото министерството.

Друга планирана мярка е раздвижване на редица запушени проекти, каза Миков и даде за пример проекта "Южен поток".

„В момента изпълнението е замряло някак си, а там става въпрос за над 3 милиарда евро, които ще бъдат инвестирани на българска територия. Рязкото отпушване и динамизиране трябва да доведе до разкриване на работни места и средства, които да се влеят и в нашата икономика. Вземете ситуацията в енергетиката. Без отваряне на износа на ток, без мерки в тази посока, един експортен приоритет на България в момента е блокиран. Това са все такива скрити резерви в мравуняка, към които трябва да се погледне”, каза бившият и бъдещ депутат от БСП.

По отношение на АЕЦ "Белене" той повтори тезата от предизборната кампания, че преди да се възобнови проектът трябва „да се види действителното състояние, да се даде онази гаранция на инвеститорите, че България се връща към нормалността в инвестиционния климат”, но все пак изрази убеденост, че проектът ще бъде икономически изгоден, включително за участие на частни инвеститори.

Румен Петков: Ако формирано от БСП не изкара мандата, това ще е катастрофа за партията

Съ щевременно в неделя бившият депутат Румен Петков, който на последните избори остана извън листите на партията, изрази съмнение дали БСП трябва да се нагърбва с отговорността да състави правителство в този момент.

Ако сега направим правителство и една от формациите, които би го подкрепила, през ноември или декември започне с въпросите за минималната заплата и национализацията на монополите, които са записани в нейната програма, тогава ще настане още по-голяма драма... Страшното ще бъде, ако едно такова правителство не изкара мандата си и бъде пометено, каза Петков пред Нова телевизия.

"Ако ние формираме правителство, което да извърви своя път, да изпълни своите ангажименти, това ще бъде голям успех за нас. Но ако ние имаме извънредни избори и кабинетът е формиран с нашата политическа отговорност, както очевидно се очертава, това ще бъде катастрофа за БСП", добави той.

По повод заявките на ДПС, че няма да подкрепи отмяна на плоския данък, Петков напомни, че има решение на конгреса на БСП за връщане на прогресивното подоходно облагане. "Да не изглеждаме лъжци в очите на хората", призова Петков.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?