Михаил Миков прогнозира предсрочни избори заради тока, винетките и ниската раждаемост

Михаил Миков прогнозира предсрочни избори заради тока, винетките и ниската раждаемост

Ще има предсрочни избори и в основата им ще стои социалното напрежение заради цената на тока, винетките, здравеопазването, образованието и демографската криза. Това стана ясно от интервю на лидера на БСП Михаил Миков пред Нова телевизия в понеделник. 

“Предсрочните избори са въпрос, който може да се развие обективно. Съгласен съм с Лютви Местан”, каза Миков.

Той обърна особено внимание на реформата в здравеопазването, на образованието и предстоящото според него закриване на училища, заради по-малкото деца.

“При лошия кабинет „Орешарски” беше единствената година, в която кривата на раждаемостта се повишаваше”, каза Миков.

А на въпрос дали това означава, че тогава хората са правили повече секс, отговори, че “въпросите със секса кореспондират повече с разказите на съдийките” (има предвид т.нар. афера “Двете каки” – б.р.).

Според Миков тази година са се родили 10 000 бебета по-малко, но за това била виновна “социалната несигурност“, която връщала страната към „следвоенните събития“.

Има много хора, които живеят на ръба, но не протестират. На предсрочните избори ще им дадем алтернатива, ще ги накараме да са по-възмутени, когато отиват на избори", така Миков обясни как БСП ще повиши резултатът си.

Той уточни, че за момента в левицата не са разсъждавали за президентските избори, като сега акцентът бил върху проблемите на хората през тази зима. Миков не изключи и вотове на недоверие срещу правителството, заради провалената политика в енегретиката, в реализацията на реформите в образованието, съдебната система и здравеопазването.

Лидерът на БСП подчерта, че за момента това е единствената опозиционна партия в парламента. "Всички десни решения на това правителство, получават една резервна подкрепа от ДПС", така Миков коментира ролята на движението. Той посочи още, че ДПС внушават, че са втора политическа сила, но това не отговаря на истината.

Той коментира и ситуацията в управлението и по-специално “разправията на Радан Кънев”. Щяло да му бъде много трудно да е опозиция на дясното управление.

“На кое ще е  опозиция? На пенсионната реформа, или на замразените майчински и пенсии? Няма как да е опозиция. Няма как дясна партия да е опозиция на дясно управление”, каза Миков.

“Чух, че реформаторите са възмутени от ДПС, но жестоката истина е, че дясната им политика нямаше да се реализира без ДПС. Това са съвместни политически решения”, смята Миков. 

Той се спря и на съдебната реформа, казвайки че е минала година без да се внесат наистина важни помени в съдебния закон, ГПК и НПК. И допълни, че при това управление олигархията била основният фактор, подкрепящ кабинета.

“Не забравяйте, че Борисов възникна като проект на "Глобална България”, каза червеният лидер.

Според него  винаги правителството било в услуга на "5-6 процента от едрия бизнес”. Нямаме институции, защото корпорациите имат интерес да има слаба държава, смята той.

Споделяне

Още по темата

Още от България