Михаил Миков: За оставка на кабинета ще се мисли след евроизборите през май

Михаил Миков смята, че за нови избори ще се мисли след вота за Европейски парламент през май.

Въпросът за предсрочни избори може да се постави след вота за Европарламент през май следващата година, след като се направи анализ на резултатите от работата на правителството и парламента. Това заяви председателят на Народното събрание (НС) Михаил Миков в неделя пред ТВ7.

На въпрос дали кабинетът ще изкара 4-годишен мандат, Миков отговори с тройно отрицание: "Не, не, не 4 години".

"Става въпрос за резултати от работата на правителството, които догодина пролетта ще се видят", коментира той. Те ще се покажат и чрез резултатите от евроизборите. Тогава и ще стане ясно дали след пролетта и кога ще има предсрочни избори, стана ясно от обясненията на Миков.

Продължаващите вече над 80 дни граждански протести, започнали след избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, настояват за незабавна оставка на кабинета "Орешарски" и предсрочни парламентарни избори до края на годината. Според някои неофициални източници, в БСП планират предсрочен вот заедно с изборите за Европейски парламент през май 2014 г.

Михаил Миков каза, че всяко правителство трябва да разполага с период, през който да покаже, че има воля за работа. Кабинетът "Орешарски" нямаше такова време, атаките започнаха още през първата седмица. Не може да няма грешки, въпросът е колко бързо ще реагираш след това, допълни Миков.

По думите му депутатите работят, въпреки явната политическа консумация на протестите.

А депутатите работели неуморно и успели да приемат редица важни неща за седмицата, откакто са се върнали от ваканция.

"Колко пъти трябва да повтаряме изборите, за да се стигне до резултат, който е приемлив за протестиращите? Всяка власт трябва да има време. Жалко е, че това правителство нямаше това време. На първата седмица започнаха атаките. Трябва да се даде спокойствие на правителството. Най-малкото, за да видим бюджета, който предстои да бъде внесен", коментира председателят на НС.


"Имах много срещи през август с хора, участващи в протестите и в контрапротестите. И когато попиташ: Какво става след оставката? Трудно се намира разумният отговор", каза председателят на НС.

Той определи 100-те дни на кабинета като "динамични, успешни, под натиск и с постигнати решения, които в друга обстановка щяха да случат за по-дълъг период от време".

За четири години не бяха увеличавани детските надбавки, цените на електроенергията паднаха, предстоят промени в службите, каза още председателят на НС.

В коментар на подкрепата на "Атака" Миков каза, че мнозинството не разчита на нея. Той смята, че поначало народният представител е длъжен да ходи на на работа и да участва в заседанията, защото за това са го избрали гражданите.

Той не се притеснява от поведението на ГЕРБ в пленарната зала, защото няма как то да е едно и също с това на управляващите.


"Тази конфронтационна обстановка не е патент на това управление. Добрите му решения потънаха в общото недоверие и във възгласите "оставка" и вувузелите", коментира Миков.


Очевидно е, според Миков, нежеланието на ГЕРБ да бъде в опозиция, но това е политическият факт и партията на Борисов е изпратена в тази си роля по волята на гражданите.

Споделяне

Още по темата

Още от България