Михаил Мирчев се видя на балотаж с Фандъкова

Според него сегашният кмет на София хем няма "безкрайно висок рейтинг", хем ще вземе 1/2 от вота

Михаил Мирчев

Социологът и кандидат на БСП за кмет на София проф. Михаил Мирчев прогнозира в сряда, че ще отиде на втори тур на предстоящите местни избори.

"Предсказанието" той направи на първата си пресконференция като кандидат за кмет. Според социолога, Йорданка Фандъкова ще има резултат близо до 50 процента, но под 50 процента и задължително ще отиде на втори тур. Мирчев прогнозира, че той ще отиде на втори тур с голяма разлика с кандидата на Реформаторския блок Вили Лилков. Мирчев допълни, че в момента дистанцията между него и Вили Лилков не е толкова голяма, но смята, че в рамките на октомври тя ще бъде удвоена в негова полза.

Едновременно с това в сряда Фандъкова обясни, че Мирчев ѝ е пряката конкуренция, а не алтернативният ляв кандидат Георги Кадиев.

Според Мирчев, Георги Кадиев ще има не повече от 3 процента и допълни, че неговата задача е "да създава медийна суматоха и заедно със "силиците" на АБВ и Георги Анастасов, ако могат да "отмъкнат" десетина хиляди гласа от БСП или 1-1.5 общински съветника".

Михаил Мирчев отбеляза, че за първи път от 25 години няколкото големи социологически агенции, които правят изследвания всеки месец, от юни месец насам не публикуват изследвания. Според него логичният отговор за това е, че данните, които се получават, драстично се разминават с внушенията, според които Йорданка Фандъкова има безкрайно висок рейтинг в София, а Михаил Мирчев - безкрайно нисък и няма никакъв шанс в тези избори.

Михаил Мирчев заяви, че неговата задача в тази кампания с помощта на БСП, ще бъде лявото в България да оцелее. Той допълни, че това не е егоистичен интерес, а е интерес на бъдеща модерна европейска България. Става въпрос за истинско лявото - с леви ценности, смели лидери, ефективност и не предателство на това, което е обещано и на ценностите, които са декларирани, когато се взема властта, посочи социологът.

Социологът каза, че цел на кампанията му в София е да минимизира ефекта от опитите да се откраднат гласове от БСП от отцепили се от партията. Това е една от моите основни задачи в лявото пространство, защото не можем до безкрайност да се роим, каза още той.

В коментар за позиционирането в дясното пространство Мирчев посочи, че в София се прави експеримент на тези избори дали могат да се възродят старите десни партии. Социологът смята, че за първи път откакто ГЕРБ е на политическата сцена и е узурпирала дясното пространство, другите десни партии започват сериозни опити, за да си върнат голяма част от дясното. За основна конкуренция на ГЕРБ той посочи партия ДЕОС с Виктор Лилов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?