Михаил Саакашвили се върна в Украйна като пресече границата незаконно

Саакашвили бе посрещнат възторжено от множество граждани на Лвов

Бившият губернатор на Одеска област в Украйна и бивш президент на Грузия Михаил Саакашвили, който вчера незаконно премина полско-украинската граница, пристигна в град Лвов, съобщи ТАСС. Пристигането му беше предавано пряко на страницата му във Фейсбук. По улиците на града Саакашвили беше приветстван с възгласи "Добре дошли в Лвов", "Слава на Украйна", "Ура, Миша".

Снощи Саакашвили и стотици негови привърженици пробиха кордона на правоохранителните органи на на КПП "Шегини" и проникнаха на територията на Украйна.

"Саакашвили, заедно с негови активисти, които буквално го носеха на ръце, проникна на територията на Украйна", заяви неговият съюзник и депутат в украинския парламент Юрий Деревянко.

Заместник-началникът на службата за гранична охрана на Украйна Олех Слободян съобщи във "Фейсбук", че е имало ръкопашен бой между силите за сигурност и поддръжниците на Саакашвили, предаде ДПА. При инцидента са били ранени 12 полицаи и петима граничари.

След като пресече границата, Саакашвили заяви, че заедно с с придружаващите го депутати смята да отиде в Лвов, където да вземе решение за по-нататъшните си действия по защита на правата си в Украйна. По думите на Саакашвили печат в паспорта му поставили "подкрепящи го хора", макар той сам да планирал да представи документите си, но не му дали възможност да го стори.


През юли украинският президент Петро Порошенко отне украинското гражданство на Саакашвили. Бившият губернатор на Одеска област нарече този ход незаконен и се зарече, че ще се завърне в Украйна да го оспори, но украинските власти предупредиха, че няма да го допуснат на украинска територия.


В понеделник те обещаха да търсят съдебна отговорност от хората, помогнали на Саакашвили да се върне в Украйна, превземайки със сила граничен пост. Киев съзря в това "атака" срещу правителството.

"Това не е само нарушение на закона. Това е началото на атака срещу украинската държава, опит за дестабилизиране" на страната, бездруго обременена от въоръжения конфликт с проруските сепаратисти в източните райони, заяви във Фейсбук премиерът Володимир Гройсман.

"Всеки участвал в силовото преминаване на границата и нападението срещу граничарите ще бъде идентифициран и наказан по закона", увери във Фейсбук вътрешният министър Арсен Аваков, според когото случаят е "оскърбление" за страната.

Полицията започна разследване за незаконно преминаване на границата - престъпление, което се наказва със затвор до пет години, посочи Аваков.

Харизматичен реформатор, дошъл на власт в Грузия след "революцията на розите" от 2008 г., Саакашвили управлява близо десетилетие. Критикуван заради авторитарния си стил и най-вече заради безславната война с Русия през 2008 г., той е издирван днес от грузинското правосъдие за "злоупотреба с власт", но твърди, че това обвинение е политически мотивирано.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят