Михайлова и Софиянски се избягват на панахида за жертвите на комунизма

Надежда Михайлова и конкурента ѝ за кметския стол на София Стефан Софиянски се оказаха заедно на панахидата в София, в памет на жертвите на комунизма след 9 септември. Председателят на СДС и доскорошният ѝ политически съратник, а сега лидер на ССД, успяха да избегнат среща помежду си, макар че бяха на 2 метра разстояние един от друг.

Сред дошлите 200 - 300 души на заупокойната молитва бе и бившият президент Петър Стоянов, както и бившият седесар Евгений Бакърджиев с кандидат-кмета си за столицата Данаил Тафров от съюз "Радикали".

Първи пред параклиса в градинката на НДК дойдоха Стефан Софиянски и Петър Стоянов. Двамата се поздравиха. Преди три дни Стоянов публично обяви "страха си", че една победа на Софиянски на кметските избори в столицата минава през трупа на СДС, "а моята седесарска душа никога няма да допусне това". Задочният отговор на Софиянски бе, че за него е по-важно мнението на софиянци, а бившият президент бил от Пловдив, където имал по-големи ангажименти.

В самото начало на молитвата се появи и Надежда Михайлова, съпровождана от членове на НИС, депутати, партийни активисти и редови антикомунисти. При пристигането ѝ Софиянски стоеше от едната страна на входа на параклиса. Михайлова застава от другата страна на входа, а между двамата се подредиха членове на НИС и СДС - координатори. Стоянов отстъпи малко по-назад, от страната на Михайлова.

Веднага след приключването на панахидата Софиянски си тръгна, а Надежда Михайлова леко се забави и остана да разговаря с хора от насъбралото се множество.

Страницата на комунизма ще бъде окончателно затворена, когато България се превърне в една успешно реформирана и свободна страна. Затова се събрахме тук, бе коментарът на Михайлова след панахидата, цитирана от БТА. Преди това Софиянски лаконично каза, че има двама загинали роднини, чиито имена са изписани на стената на параклиса. Бившият президент Стоянов отказа да коментира злободневни политически въпроси в деня, когато се почитат жертвите на комунистическия режим.

Девети септември бе отбелязан и от немощна група на привърженици на историчката дата, които днес сутринта дефилираха по бул. "Руски". Когато наближиха парламента, те скандираха "Долу Кобурга". Полиция охраняваше групата от двайсетина души, които се отправиха с цветя към паметника на Съветската армия и Братската могила в парка "Мария Луиза", които преди носеше името Парк на свободата.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?