Михо Михов за ген. Радев: Площадните оратори не са добри войници

Имам чувството, че той не е точно той, каза още депутатът от АБВ

Михо Михов, сн. БГНЕС
Kандидатът на БСП за президент ген. Румен Радев изпълнява "инструкции”, които са твърде партийни. Това коментира председателят на парламентарната военна комисия Михо Михов (АБВ), който е и бивш шеф на Генералния щаб. 
 
"Приветствам участието на военните във властта, защото те могат да воюват не само с оръжие и техника, но и с думи. Не приветствам тази площадна ораторска проява, защото площадните оратори никога не са били добри войници”, каза той по повод словесната престрелка между кандидат-президента и премиера Бойко Борисов и военния министър Николай Ненчев.
 
АБВ първоначално подкрепяше кандидатурата на Румен Радев за президент, но впоследствие бившият шеф на Военновъздушните сили бе "приватизиран" от Корнелия Нинова, по думите на Първанов. До тази развръзка се стигна заради неприемливите коалиционни условия, поискани от АБВ, както и заради подозренията вътре в БСП, че кандидатурата на ген. Радев всъщност е предложена от Първанов, макар да е формална номинация на лидера на БСП Корнелия Нинова и структури на партията ѝ.
 
"Имам чувството, че той не е точно той, а изпълнява някои други инструкции, които не повишават качеството на неговия служебен и личен авторитет. Познавам го като успешен командир, в политически план има още много да учи (…) Бих желал да го видя да воюва такъв, какъвто го познавам от 1986 г.”, коментира Михов, като отбеляза, че Радев е щял да получи по-голяма подкрепа, ако не се беше стигнало до разрив между БСП и АБВ.
 
Той критикува и работата на Министерството на отбраната, като напомни на министъра Николай Ненчев, че до неотдавна с ген. Радев са били част от един екип.  По думите на Михов, ако в идването на американски самолети за тренировки у нас няма нещо нередно, то пристигането на полски машини за охрана на небето ни ще е тежък провал за МО.
 
"Лично моята позиция като народен представител, като бивш командващ на авиацията и командващ на генералния щаб, е, че е срамно България да допусне това. Народът ни е мобилизиран, работи денонощно и не може да си охранява въздушното пространство с една ескадрила”, посочи Михов и допълни, че решението на парламента от февруари, с което е регламентиран т.нар еър полисинг, е било превантивно. 
 
Депутатът коментира, че сегашното правителство показва воля за подобряване на ситуацията в бойната ни авиация, докато през последните няколко кабинета тя наистина е вървяла към приземяване.
Споделяне

Още по темата

Още от България