Микола Азаров сформира новото правителство в Украйна

В Украйна е сформирано ново правителство начело с Микола Азаров. Президентът Виктор Янукович назначи в кабинета нови фигури, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА. Сред новите лица по-специално външния министър Леонид Кожара и министъра на отбраната Павло Лебедев.

Редици министри запазват своите постове, отбелязва агенцията. Юрий Колобов например остава министър на финансите; създава се обаче ново министерство на доходите и таксите, което ще бъде оглавено от Олександър Клименко, бивш шеф на данъчната служба.

Новият украински външен министър Леонид Кожара, досега депутат в парламента от управляващата Партия на регионите, е на 49 години. Бил е заместник-председател на външнополитическата комисия във Върховната рада, а през 2002-2004 г. - посланик на Украйна в Швеция. Депутат от парламента е бил досега и новият министър на отбраната, 50-годишният Павло Лебедев, отбелязва агенцията.

Досегашният шеф на Централната банка Серхий Арбузов става първи вицепремиер. Ройтерс посочва, че на този пост той ще бъде важен участник в предстоящите преговори с МВФ. Назначаването на Арбузов, който е от обкръжението на президента Виктор Янукович,
го прави и вероятен приемник на премиера Микола Азаров, допълва агенцията.

На 13 декември украинският парламент отново избра Микола Азаров за премиер, след като управляващата Партия на регионите и съюзниците ѝ събраха мнозинство в законодателния орган.

Споделяне

Още от Свят