Миков: Има и други големи играчи до властта освен Пеевски

Премиерът разпределя порциите, смята лидерът на БСП

Миков: Има и други големи играчи до властта освен Пеевски

Има и други големи играчи, които са близо до властта. Това каза във вторник пред бТВ лидерът на БСП Михаил Миков по повод на изказването на премиера, че скандалният депутат от ДПС Делян Пеевски си отива.

На въпрос дали наистина народният представител напуска страната, както обяви Борисов, председателят на левицата каза: “Не знам, трябва да питате Пеевски. Не съм забелязал засега да напуска страната или поне няма официално изявление по този въпрос. Не бих искал да коментирам отделно поведение, големият въпрос е накъде върви България“, каза Миков. 

"Има и други големи играчи, освен Пеевски, например Кирил Домусчиев, които са близко до властта, които получават обществени поръчки – очевидно е, че държавата, в лицето на премиера, е тази, която разпределя порциите“, обясни Миков, правейки препратка към символното изявление на Ахмед Доган, че той е инструментът на властта, който разпределя порциите. 

Соцлидерът коментира и спирането на обществените поръчки.  “Става въпрос на преразпределение и стряскане от невъзможността да се плаща по тях. Става въпрос за изчерпване на възможностите външния дълг, натоварване, което ни тласка към дългова спирала . Външният дълг се влага за неща, които не носят възвръщаемост“, каза той. Идва време, когато този  дълг ще трябва да се плаща, а той не донесе онова увеличение на БВП и потреблението, което се очакваше. В Румъния, например, за миналата година има 17% ръст на потреблението. Значи нещо е по-добре, допълни Миков.

По думите му оградата по границата с Турция е “типичен пример как когато няма прозрачност в обществените поръчки, не се случват обектите. Някакви пари се харчат, а не се постига целта“.

Самият факт, че армията беше мобилизирана и пратена на границата, отговаря на въпроса дали МВР се справя с опазването ѝ – категорично не, въпреки, че това е функцията на МВР, каза Миков.

За БСП лидерът каза, че партита тази година показва изключителна воля за обновление – близо 50% от председателите на общински съвети са нови и навлизат много млади хора.

Миков обаче отказа да каже дали БСП ще има отделен кандидат за президент.

Подготовката за предстоящия конгрес на партията според председателя на партията показва политическа воля за промяна. 50% от ръководителите на местните организации са нови хора. Навлизат младите, посочи лидерът на социалистите.

За заминаването си в Русия той обясни, че ще участва в конгреса на партията "Справедлива Русия", с която БСП има общи виждания. Те също подкрепяха прогресивното облагане, когато там беше въведен плосък данък, посочи той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?