Миков иска от ЕК и правителството да преосмислят санкциите срещу Русия

Михаил Миков. Сн. БГНЕС

Председателят на БСП Михаил Миков призова българското правителство и Европейската комисия (EK) спешно да преосмислят заявените си намерения да наложат нови санкции срещу Русия. В социалната мрежа "Фейсбук" той пита приятелите си какво мислят по този въпрос.

"БСП има ясна позиция против каквото и да е разширяване на тези санкции. Тази позиция отчита неефективността на тези санкции за намаляването на напрежението и нормализирането на отношенията между Русия и Украйна, от една страна, и Русия и ЕС, от друга страна. Тази позиция отчита обаче - и това е не по-малко важно - естеството на отношенията между България и Русия. Не е в интерес на България да участва в процесите, които различни субекти инициират периодично срещу Русия", обяснява виждането си лидерът на БСП в социалната мрежа.

Според него в резултат на тази политика на ЕС, която не съобразява в достатъчна степен интересите на нашата страна, вече претърпяхме достатъчно загуби. "Крайно време е да отстоим по-решително националните си интереси!", призовава той.

Коментарът на Миков идва ден след като парламентът отхвърли предложението на БСП да се обсъжда проекторешение на Народното събрание против разширяването на санкциите на ЕС срещу Русия. То беше отхвърлено и от комисията по външна политика на 21 януари, за него гласуваха само депутатите от БСП и АБВ, а "Атака" не участва в гласуването.

Споделяне

Още от България