Миков: Кога е искрен Борисов – когато иска да се хареса на САЩ или на Русия?

Михаил Миков. Сн. БГНЕС

Два дни след изявлението на премиера Бойко Борисов пред Американската търговска камара лидерът на БСП Михаил Миков го определи като "срам за България и обида за всички българи".

"Кога е искрен той (бел.ред. Борисов) като желае да се хареса на САЩ, или като желае да се хареса на Русия? Независимо на кого иска да се хареса повече, очевидно е едно: в тази лутаница за харесване интересът на българския народ, на хората, явно винаги отстъпва на заден план", написа Миков във фейсбук профила си.

Миков се включи в темата с известно закъснение, след като руският външен министър Сергей Лавров критикува Борисов.

Лидерът на левицата е останал възмутен от изявлението на Борисов:

"Признали сме "Хизбула" за терористична организация. Спрели сме три големи руски проекта. Спрели сме руски самолети над морето. Това, ако не е партньорство (със САЩ), какво е?".

Той посочва, че сме признали "Хизбула" за терористична организация, но не защото САЩ искат така, а защото изповядваме принципи за постигане на политически цели с мирни методи и не приемаме тероризма като средство за постигане на политически цели.

"А ако някой си мисли, че ние не приемаме тероризма, защото така се харесва на САЩ, то той поставя под въпрос мира като основание на външната ни политика. Излиза, че осъждаме насилието, но не защото сме срещу него, а за да сме услужливи спрямо политиката на друга държава – една спорна и при всички случаи обидна за България теза", посочва Миков.

Той пише още, че спрените три големи проекта не са само руски, а и български.

"Тези проекти не сме ги почнали, за да се харесаме на Русия, затова спирането им на основанието да се харесаме на САЩ буди недоумение и показва неразбиране на националните приоритети и интерес. "Южен поток" беше последният шанс България да бъде фактор в енергийната политика на региона. След изключително противоречивата политика на това управление този шанс вече е ефимерен. Така България ще остане заобиколена от голямата газопреносна инфраструктура в Европа и ще се лиши от няколкостотин милиона евро приходи годишно", обяснява той.

По думите му същото важи и за АЕЦ "Белене" - "спирането на този проект е всичко друго, но не и повод за гордост, защото с него губим стратегическите си предимства в атомната енергетика на Балканите. Това може и да се хареса на някой, но този някой не са българите".

"Изключителната упоритост за спирането на газопровода "Бургас-Александруполис" излиза, че също не е била с оглед интересите на България, както ни уверяваха, а се е случило, за да се хареса някой на някого. Цената на това харесване ще излезе твърде неизгодна за хората в най-бедната държава на ЕС", пише още той.

"За спрените самолети... Та нали самият Борисов само преди дни сам се хвалеше, че ги е пуснал!? Кога е искрен той – като желае да се хареса на САЩ, или като желае да се хареса на Русия? Независимо на кого иска да се хареса повече, очевидно е едно: в тази лутаница за харесване интересът на българския народ, на хората, явно винаги отстъпва на заден план", завършва Миков.

Споделяне

Още по темата

Още от България