Миков: Най-често спряганата дата за избори е 28 септември

Михаил Миков. Сн. БГНЕС

Най-често спряганата дата за предсрочни избори е 28 септември, каза председателят на Народното събрание Михаил Миков в четвъртък пред БНТ.

 

Той поясни, че е водил разговори и с ДПС, и с представители на ГЕРБ за възможна дата на изборите, което по думите му е нормална практика.

Възможни са и дати като 5 октомври, 21 септември, но този въпрос може да се реши само при президента. Ние искаме избори час по-скоро, но никой друг, включително и ГЕРБ, не искат бързи избори, заяви председателят на НС по повод твърденията на Бойко Борисов, че ще бави максимално проучвателния мандат.

 

Всъщност и БСП не искат избори "час по-скоро", тъй като Националният съвет на партията отхвърли във вторник предложението на лидера Сергей Станишев датата да е през юли. Вместо това му даде мандат да преговаря с останалите политически сили на заседанието на КСНС при президента кога да са изборите. Както и другите основни партии, и БСП са против избори в разгара на летните отпуски.

 

Станишев отхвърли в четвъртък искането на ГЕРБ кабинетът да подаде оставка до 17 юни, когато е КСНС и каза, че това можело да стане, само ако останалите се съгласят с предложението му за избори през юли, но те се дърпали.

 

Стоят няколко въпроси, които са изключително важни, подчерта Миков и ги изброи - бюджетната процедура, подписване на договор с ЕК, както и съставянето на ново правителство. Сега политиците обаче започнали да мислят не за това, а пресмятали как времето ще се отрази на избирателната активност и на подкрепата на една или друга политическа сила.

Но можеше да има избори и през юли, но при съгласие между политиците , за да се съкратят процедурите, каза парламентарният шеф.

Правителството работи в изключително трудна обстановка и е героизъм това, което свърши, каза Миков. Експертността на кабинета беше добра миналата година, но напоследък се е загубила политическата хомогенност, коментира Миков.

Споделяне

Още по темата

Още от България