Миков: Не Русия, а България е заплаха сама за себе си

Според бившия лидер на БСП тя не действа като категорична опозиция

Миков: Не Русия, а България е заплаха сама за себе си

Не Русия е заплаха за националната сигурност на България, а страната ни сама за себе си е заплаха. Тази теза разви бившият лидер на БСП Михаил Миков в четвъртък пред бТВ.

"България сама за себе си е заплаха за отбраната и въоръжените сили. От 2014 до 2017 г. от 10% на 20% се е увеличил недостигът на желаещи и попълващи армията. Ако продължи с този темп, след още 3 или 5 години България няма да има армия",аргументира се социалистът, цитирайки данни от доклада за националната сигурност.

По думите му "смешно е комплексарското поставяне на България, понеже сме членове на НАТО и сега да обявим и ние Русия за заплаха".

"Трябваше да има ясна остра позиция, че България, дори и член на НАТО, не може да приема такъв доклад, в който Русия се обявява за заплаха. Каква заплаха – ще ни вземат петрола, ще ни вземат златото, диамантите, ще събират големи данъци от България", попита риторично Миков, определяйки поведението на управляващите като слугинско

Той разкритикува и ръководството на БСП, посочвайки, че то трябва да има по-бърза реакция по актуалните въпроси от ежедневието, а не да се занимава с партийни скандали, като този с Георги Гергов, който според него употребил много време и енергия на левицата.

"Очевидно е, че в БСП има проблеми, политиката мина на заден план. На преден излизат или периодични скандали, или теми, които не отразяват действителните проблеми в страната", коментира Миков по повод гласуването на членовете на ВСС от парламентарната квота, при което ГЕРБ, БСП, ДПС и "Обединените патриоти" предварително договориха 11 вакантни места в съвета по формулата 4-3-2-2.

Според бившия лидер на социалистите участието им в тази предварителна договорка с управляващите е показала, че те не действат в ролята на категорична опозиция. Добави и, че въведеното квалифицирано мнозинство от 2/3 от гласовете на депутатите за избор на членове на ВСС от парламент е трудно постижимо и води до изкуствени консенсуси.

Споделяне

Още от България