Миков: Новият полицейски синдикат играе "абсолютно провокативно"

Миков: Новият полицейски синдикат играе "абсолютно провокативно"
Михаил Миков продължи нападките си срещу новия полицейски синдикат и недоволните служители в системата, които стягат най-големия си протест, насрочен за неделя. Министърът дори разшири фронта на атаката, като обвини столичния кмет Бойко Борисов в неспазване на законите заради издаденото разрешение от общината за полицейския протест.

"Имам усещането, че новоучреденият и нерегистриран полицейски синдикат започва да играе абсолютно провокативно", коментира Миков. Само преди ден той обяви, че на шефовете на синдиката сякаш им доставя удоволствие да подканват колегите си към протести.

Миков, който в полицейските форуми е обявен за най-слабия министър и е наричан от участниците в тях "Мики Маус", отново потвърди, че в деня на протеста ще има охрана от Столичната дирекция на полицията и няма да бъдат допуснати конфликти и ескалиране на напрежението.

"Надявам се никой от полицаите да не направи такива неща. Иначе мястото му не е в полицията", добави Миков.

Той отново посочи, че част от разумните искания на синдиката са били изпълнени. Не така обаче смятат полицаите, чиито синдикални представители нееднократно са заявявали, че от всичките им искания е удовлетворено само това за учредяване на профсъюзна организация.

"Съгласете се, че в тази обстановка да продължава това упорство за 50-процентното увеличение на заплатите не звучи никак вписано във всичко, което се случва около нас. Има опасението, че някои хора искат по-скоро да има протести, напрежение, отколкото да постигат социални искания", препотвърди тезата си Миков.

Въпросът със заплатите на служителите не може да бъде преразгледан, защото по думите на вътрешния министър държавата има закон за бюджета, който не позволява това увеличение.

Заради разрешението, което столичното кметство е издало за провеждане на протеста, Миков нападна и Бойко Борисов.

"Аз не съм имал кой знае какви очаквания за спазване на законността от страна на столичния кмет. Досега той не е доказал, че е най-големият поклонник на законите", каза министърът.

Реакцията на Борисов не закъсня и той отвърна, че никога не е толерирал неспазването на законите. Искам да кажа като генерал от МВР на министъра, че никога не бих толерирал незаконни действия на полицаи, добави столичният кмет.

По думите му съгласуването на протаста не се извършва пряко от него, а от заместник-кмета по обществения ред. Борисов заяви, че никога не се е срещал с представителите на протестиращите полицаи, нито пък от партия ГЕРБ е търсена подкрепа за исканията им.

Създаденото напрежение в МВР е заради драстичната разлика в заплатите на полицаите и служителите на ДАНС, и то не е защото полицаите искат да се намалят заплатите в ДАНС, а да се увеличат техните, каза Борисов. 

Споделяне

Още по темата

Още от България