Миков: Няма намесени полицаи в отвличанията

Миков: Няма намесени полицаи в отвличанията

Министърът на вътрешните работи Михаил Миков определи като несериозни твърденията, че в отвличанията участват полицаи. Хора извън системата много добре познават как работи тя и не е добре да се смята, че полицаи са замесени при отвличания, защото похитителите имат информация за много неща, каза Миков във вторник пред БНТ.

Така той се разграничи от мнението на редица експерти, наблюдатели и бивши служители на МВР, които в коментарите си за зачестилите напоследък отвличания изтъкват активната роля на хора от министерството.

Само преди три дни председателят на вътрешната парламентарна комисия Минчо Спасов (НДСВ) заяви пред Mediapool, че дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР трябва да провери много внимателно за наличие на прекалено топли връзки между настоящи и бивши полицаи.

За несправянето с отвличанията министърът намери и дежурния виновник – медиите, които трябвало "да ограничат любопитството си". Според Миков медиите само искат да си вдигат тиражите, но така пречат на разследването. "Не може да се води следствие пред окото на камерите", каза министърът.

Греховете на медиите обаче не свършват дотук. По думите на Миков те "създават чувство за нестабилност, а България е по-стабилна от всякога".

С горните аргументи министърът отказа да коментира разследването около последното отвличане – това на софийския бизнесмен Вене Сотиров.

"Създайте си вътрешна дисциплина да не питате такива неща, защото това създава сериозни проблеми на разследващите и на прокуратурата", посъветва министърът медиите.

Той по никакъв начин не коментира публичните твърдения на зам.-градския прокурор Роман Василев от петък, че разследващите разполагат със защитен свидетел срещу групата, похитила бизнесмена Киро Киров, който миналата седмица бе пуснат след предаден откуп.

В понеделник софийският градски прокурор Николай Кокинов се зарече да не говори по темата и призова и подчинението си към мълчание. Кокинов заяви, че до момента няма данни да е изтичала информация от разследването по случая "Киров" и добави, че медийните изяви на бизнесмена затрудняват работата на полицията и прокуратурата.

Преди това пред Киров и синът му се изявиха като герои от инсценирано реалити, разказвайки надълго и нашироко пред бТВ преживелици около отвличането, предаването на парите и щастливата развръзка.

На борба дори с цената на живота

Министър Миков определи като "недобра" идеята на неформалния лидер на ГЕРБ Бойко Борисов отвличанията да се наказват с доживотен затвор. Лесно е да хвърлиш най-тежкото наказание, но всъщност е нужна цяла серия от законови промени, защото сам по себе си доживотен затвор няма да реши нищо, коментира вътрешният министър пред БНТ.

При отсъствие на разкрити отвличания, министърът отново заговори за куп законови промени. Той отново призова да се даде достъп на МВР до трафичните данни. "Законът трябва да подпомага разкриването на престъпления, а не да го затруднява", добави Миков.

"Очевидно с оглед наглостта, флагрантността на тези престъпления трябва да се обсъждат мерки от типа на италианските – ограничаване на възможностите за плащане, дори и с цената на по-голям риск за човешкия живот".

Доколко е сериозна идеята на министъра не е ясно, защото веднага преди да я сподели заявява, че "водещото при всички случаи е запазването на живота". Той призова обществото и политиците да дадат еднозначен отговор на този въпрос.

Миналата седмица например министърът предложи да се блокират сметките на близките на отвлечените, за да не могат да плащат, а в понеделник генералният комисар на МВР Павлин Димитров заяви пред БНР, че трябва да се криминализира даването назаем за плащане на откуп.

Заради тези високо технологични престъпления трябва да се противодейства с всички възможности, каза още той. По думите му обществото трябва да осъзнае, че "правото на сигурност е равно на правото на свобода и то трябва да разбере, че това е война, в която заради ефективността може да се стигне и до жертви".

Сега, според Миков, полицаите се разкъсват между това да действат по Рамбовски или да пазят човешкия живот на всяка цена.

Министърът получи и подкрепата на партията си за исканите законови промени. "Ръководството на БСП изразява тревога от зачестилите в последно време отвличания на бизнесмени и настоява за спешни законодателни и организационни мерки срещу групите, занимаващи се с подобен род престъпления", заяви говорителят на социалистите Корнелия Нинова. Парламентарната група на БСП ще обсъди предложените от МВР законодателни промени още днес.

От ГЕРБ също се обявиха за промени на НК и НПК, но настояха и за възстановяването на ГДБОП, която да се заеме с отвличанията.

Градският прокурор Николай Кокинов също каза, че подкрепя напълно инициативите на МВР за законови промени. Той застана и зад идеята държавата да дава награда на всеки, помогнал със съществена информация за разкриването на отвличанията. Друг е въпросът, че същата държава не дава пари за заплати на полицаите.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?