Миков: Няма политическа криза, по-скоро “смущения”

Миков: Няма политическа криза, по-скоро “смущения”

Няма политическа криза, по-скоро става дума за политически смущения в някои партии от управляващата коалиция. Това каза в петък председателят на парламентарната група на Коалиция за България Михаил Миков в предаването “Пресклуб” на БНТ.

“Може да има преддверие някакво на такава криза в зависимост от поведението на партиите. Но смятам, че те са достатъчно отговорни – и нашите коалиционни партньори от НДСВ, и ние. ДПС не са давали симптоми на смущения. Така че този процес в рамките на 10-15 дни като че ли ще стане ясен”, каза Миков. Според него в такъв срок ще се осъществят и промените в кабинета.

Това, че правителството и парламентът работят нормално, доказва, че няма криза, заяви Миков.

Запитан БСП с кой от двата враждуващи лагера в НДСВ е, той каза: “С коалиционното споразумение”.

Шефът на червената група обясни, че в парламента работят успешно с депутатите от НДСВ, а в правителството – с министрите.

Запитан кой носи политическата отговорност за назначението на спорния бизнесмен Димитър Тадаръков за шеф на фонд “Земеделие”, лидерът на червената парламентарна група посочи премиера Станишев и земеделския министър Кабил, който е внесъл предложението.

В отговор на въпрос Миков каза, че не си спомня изказването пред парламента на Николай Василев в качеството му на министър на икономиката в предишния кабинет за това, че при приватизацията на “Булгарлизинг”, чийто шеф и впоследствие собственик става Тадаръков, е имало закононарушения.

“Дори по отношение на министър Василев сигурно има доста такива спорни

въпроси от неговата биография като министър на едно или друго министерство”, репликира Миков.

На въпрос безспорна ли е фигурата на Тадаръков, Миков отговори: “Аз мисля, че г-н Тадаръков има качествата да управлява, доколкото е управлявал, участвал е в управлението на банка, доколкото е специалист, има качествата да управлява тази агенция. Мисля си, че оттук насетне общественият, публичният надзор, европейският контрол, механизмите ще бъдат тия, които ще докажат”.

Самата БСП ще обсъжда свои вътрешнопартийни проблеми на извънредния конгрес в събота. В петък се проведе предконгресен пленум, на който бяха обсъдени две решения, свързани с по-доброто представяне на местните избори и с организационната работа.

Подготовката за изборите наесен започва буквално веднага, като поставената цел е да се спечелят най-голям брой места за общински съветници и кметове. Това трябва да стане чрез “възстановяване на доверието на избирателите и изпращането към тях на силни послания”.

Най-късно до 10 юли ще бъде създаден национален предизборен център, до 20 юли ще бъде утвърдена предизборната платформа и коалиционната форма на участие.

До 5 юли ще бъдат внесени промени в Закона за местните избори, като вероятно ще бъде предложен вариант на принципа на уседналост.

В решението за партийното функциониране ще бъде записано предложението нов конгрес да изработи промени в устава, с които ще се утвърдят принципите на разделение на партийната дейност от публичната. На практика това означава, че членове на БСП на ръководни постове няма да влизат в изпълнителната власт. Същото се отнася и разделение на партийните постове от постовете в местната власт.

Ще бъде предложено и издигането на партийни постове да се извършва след определен членски стаж в партията.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?