Миков обикаля Москва, докато в София гласуват Изборния кодекс

Миков обикаля Москва, докато в София гласуват Изборния кодекс

Докато в София парламентът гласува Изборния кодекс, лидерът на БСП Михаил Миков е на посещение в Москва, където се срещна с първия зам.-председател на Държавната дума на Русия Иван Мелников, с Алексей Мешков от партия "Единна Русия" – зам.-министър на външните работи на Руската федерация, с депутата от "Справедлива Русия" Анатолий Шеин и със зам.-председателя на Комитета по наука и високи технологии в Думата - Владимир Кононов, съобщи пресцентърът на левицата.

 

Срещата със зам.-външния министър Алексей Мешков продължи повече от час в залата за срещи на Сергей Лавров в руското Министерство на външните работи.

 

"Дипломатът изрази сериозно разочарование от антируското говорене на някои български политици, което на свой ред създава настроения срещу България. Той подчерта, че проблем с доверието към българския народ няма, но бе категоричен, че това противопоставяне не е по руски сценарий", посочват от БСП.

 

"Благодаря, че вие дойдохте, но е жалко, че нямаме активно българско присъствие, а съвместната работа е необходима, защото няма нищо, което да ни различава като интереси", казал още зам.-министърът, цитиран от партийния пресцентър.

 

"Отношенията трябва да се развиват не само като чувства, а и практически", посочил Миков. Според него в момента българският строителен бранш има възможност да се върне на руския пазар, защото заради сложните отношения между Русия и Турция, напоследък турските строители се оттеглят.

 

Зам.-председателят на Държавната Дума Иван Мелников също споделил разочарованието от антируските изказвания на някои български политици.

 

"Отношението на българския народ към Русия не може да бъде променено от времето и политическата ситуация", посочил лидерът на БСП и цитирал социологически проучвания, според който над 80% от българите смятат Русия за приятел.

 

На срещата стана ясно, че се очаква сериозен ръст на руски туристи в България през започващия туристически сезон. "Това ще е добър шанс за българския туристически бранш и ние, като опозиция, ще положим усилия и ще упражним натиск, защото са необходими определени административни мерки от страна на правителството за улесняване посещенията на руските граждани в България", посочил Михаил Миков.

 

"Срещам се с политици от всички партии, както и с представители на държавни институции, защото това е полезно за България и за развитието на отношенията между нашите две страни", добавил той.

 

Разговорите предшестваха утрешното участие на лидера на БСП в започващия конгрес на социалдемократическата партия "Справедлива Русия", по време на който ще бъде подписано споразумение за сътрудничество. В българската делегация участват още говорителят на левицата Атанас Мерджанов и Борис Иванов, началник на кабинета на председателя на БСП.

Споделяне

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?