Миков обвини дясното управление за деградацията на грамотността

Снимка: БГНЕС

Грамотността бе едно от достиженията, които деградираха в резултат на дясното управление. Това заяви лидерът на БСП Михаил Миков в свой коментар във "Фейсбук" по повод Международния ден на грамотността 8 септември.

"Скъпи приятели, отбелязваме Международния ден на грамотността под мотото "грамотността в полза на изграждането на стабилно общество”. Обществото ни ще е стабилно, само ако отстоява последователни позиции по ключови за развитието си въпроси. Искаме повече справедливост, повече солидарност, повече свобода. Искаме достъпно здравеопазване и образование за всички. Това е нашата идея за социалната държава - държава без бедност, без "социално незначими" пациенти, без деца с отказан достъп до системата на народната просвета", казва в обръщението си Миков.

"Някога много от тези достиженията бяха факт, а днес споменаването им се смята за популизъм. Грамотността бе едно от тези достижения, които деградираха в резултат на дясното управление. Но днешната власт ни налага решения, които отнемат възможността на много българчета да получат добро образование. Законопроектът за образованието на управляващите води до задълбочаване на проблемите с грамотността", посочва Миков.

"Лобистките промени на правителството имат единствената цел да отклонят част от и без това оскъдния държавен ресурс към частните училища в големите градове за сметка на държавните и общинските училища. Това ще доведе до още по-голямо отпадане на деца от бедни семейства, защото частното образование ще остане все така недостъпно за всички, които не могат да си позволят да плащат многохилядните такси всяка година, а държавните и общински училища ще се закриват и едвам ще връзват изтънелите си делегирани бюджети", смята той.

Миков призовава в предстоящата предизборна кампания хората да не пропускат да попитат всеки представител на партия от управляващата коалиция "как и защо са допуснали да заложат правото на образование и на бъдеще на българчетата в полза на частните институции, които извличат търговска печалба?"

Споделяне

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?